Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több tonna ehetetlen tojást vontak ki a forgalomból

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Külföldi eredetű, étkezési célra alkalmatlan tojásokat vont ki a forgalomból a napokban a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala Kecskeméten - tudatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden.

Az élelmiszer-biztonsági ellenőrök a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása alapján november elején, a szállítmány célállomásán tartott hatósági ellenőrzéskor bukkantak a 136 080 darab - mintegy 7,3 tonna - tojásra.

Az Euroovo Kft. kecskeméti raktárában tartott ellenőrzéskor kiderült: az ott tárolt tojás nyomon követhetősége nem biztosított, ráadásul a több mint 10 napos áru már Magyarországra szállításakor alkalmatlan volt étkezési tojásként való csomagolásra.

A tojótelepi regisztrációs szám lengyel eredetet mutatott, azonban ilyen jelzés a kísérő iratokon nem szerepelt. A helyszíni vizsgálatból az is kiderült, hogy a cég elmulasztotta az első betárolási hely, valamint a külföldről behozott tojás bejelentését, így az importra vonatkozó kötelezettségét nem teljesítette.

Az élelmiszer-biztonsági hatóság elrendelte a tojás forgalomból való kivonását, így ezek a termékek már nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. A szállítmányt az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. ártalmatlanítja, vagy az illetékes hatóság felügyelete mellett ipari - azaz nem étkezési, vagy takarmányozási - célra dolgozzák fel - hangsúlyozza a közlemény.

Az érintett vállalkozás élelmiszerlánc-felügyeleti bírságra is számíthat, melynek pontos összegét később állapítják meg.