Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bosch: 300 új munkahely Miskolcon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német Bosch-csoport 2014 második felétől a gyártás bővítését tervezi miskolci kéziszerszámgyárában: a faipari elektromos szerszámok gyártása és a fejlesztés egy része is Miskolcra kerül, ahol ezzel 320 új munkahelyet teremt a cégcsoport 2016 végéig - közölte a Bosch kedden.

A Bosch közleménye szerint a cégcsoport kéziszerszám-üzletága Európában átszervezi a fa- és felületmegmunkáló elektromos szerszámok gyártását és fejlesztését. A faipari elektromos szerszámok fejlesztése és gyártása jelenleg a svájci Solothurnban zajlik.

A jövőben a faipari elektromos szerszámok fejlesztésének a gyártási folyamathoz közeli területe is Miskolcra kerül. A fejlesztés első fázisa, a koncepció megalkotása ezentúl a németországi Leinfeldenben történik, így az szorosabban összekapcsolódik az ipari szerszámok ott folyó központi fejlesztésével - áll a közleményben.

Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch-csoport kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a bővítés kapcsán új építkezést nem tervez a Bosch a miskolci gyárban; a meglévő épületeken belül végeznek el kisebb átalakításokat, 600 000 euró értékben (1 euró = 297 forint), ezen felül gépekbe és berendezésekbe 1,3 millió eurót fektetnek a következő években.

Hozzáfűzte: 2014 második félévében indul Miskolcon a gyártás és ez időponttól várható a munkahelybővítés.

Ficzere Ferenc kitért arra is, hogy a Bosch-csoport kéziszerszám-üzletága az elektromos szerszámok és elektromos szerszám-alkatrészek területén piacvezető a világon; a Bosch évente több mint 100 új elektromos szerszámmal lép piacra. Fontos számukra, hogy előkelő piaci pozíciójukat a jövőben is megtartsák - emelte ki a jogi és kommunikációs igazgató.

Elmondta, hogy a tervek szerint az első gyártóegységeket már 2014 folyamán átköltöztetnek Solothurnból Miskolcra, 2015-ben és 2016 elején pedig átköltöztetik a további gyártókapacitást is.

A Boschnak Miskolcon két gyára van: a 2002 óta működő kéziszerszámgyárában 1600-an dolgoznak, míg az autóipari gyárában 2200 embert foglalkoztat a cég a borsodi megyeszékhelyen.

A miskolci autóipari gyárral kapcsolatban is bejelentést tett a Bosch a közelmúltban: a cég október 24-i közlése szerint 2014-ben kisméretű beruházást és ezzel a létszám szerény mértékű emelését tervezik annak kapcsán, hogy a cég 2018-ig várhatóan az önindítógyártás egy részét is Miskolcra telepíti át, a németországi hildesheimi gyárából.

A magyarországi Bosch-csoport 2012-ben a belső szállításokkal együtt az eddigi legmagasabb árbevételét - 594 milliárd forint - könyvelhette el. Az összeg 17 százalékkal nőtt 2011-hez képest. A magyar piacon a cégcsoport forgalma 133 milliárd forint volt 2012-ben, csaknem ugyanannyi mint 2011-ben, amikor 134 milliárd forintos forgalmat könyvelt el a társaság.

A Magyarországon tíz leányvállalattal jelen lévő cégcsoport 2012-ben 500-zal, 8500-ra növelte magyarországi munkavállalói számát.