eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Így alakulnak jövőre a tömegközlekedési árak

Mintegy tíz százalékkal csökkennek januártól a Budapesti Közlekedési Központ bérleteinek árai. Sőt! A Fővárosi Közgyűlésben azt is megszavazták, hogy bevezetik a kedvezményes kutyabérletet.

Januártól minden bérlettípus ára csökken. Eredetileg csak a nyugdíjas-bérletek ára változott volna, de egy módosító javaslatnak köszönhetően a többi bérlet ára is alacsonyabb lesz az év elejétől.

A kiegészítést Tarlós István főpolgármester és Németh Szilárd, Fidesz-KDNP-s fővárosi képviselő, csepeli polgármester nyújtotta be. Ezt a képviselők egyhangúlag támogatták.

Ennek értelmében januártól a teljes áru havi bérlet 10500 forint helyett 9500 forintba, a dolgozók kedvezményes éves bérlete 114600 helyett 103000 forintba kerül. A tanulók havi bérlete 3850 forint helyett 3450 forintba kerül majd, a nyugdíjasoké pedig 3700 forintról 3330 forintra csökken januártól.

Tíz százalékkal kevesebb lesz a kismama-bérletek ára is.

Az elfogadott rendelet emellett azt is tartalmazza, hogy 2014-ben bevezetik a közoktatásban tanulóknak a kétheti bérletet, mivel június közepén ér véget a tanítási év, így az oktatási időszak utolsó két hetére jól használható bérletforma lehet, amely 2550 forintba kerül majd.

Az utasoktól érkező észrevételek alapján bevezetik a kedvezményes kutyabérletet is, ennek ára 5250 forint lesz.

A gyenge kereslet miatt megszüntetik a nyugdíjasok és a diákok számára az éves Budapest-bérletet, bevezetik viszont a nosztalgia-bérletet,a mely 15000 forintba kerül és érvényessége a Budapesti Közlekedési Központ által megrendelt nosztalgia-járatokra terjed ki. Ettől minimális bevételt várnak csak, de segíthet a közösségi közlekedés népszerűsítésében.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×