eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Feldarabolják az MKB Bankot

A BayernLB, az MKB Bank anyavállalata közölte szerdán, hogy feldarabolja a magyar leánybankot, mert így nagyobb eséllyel tudja értékesíteni.

"Kiderült, hogy az MKB egyben nem eladható" - közölte Stephan Winkelmeier, a BayernLB pénzügyi igazgatója Münchenben. A magyar leánybank egyes részeit ezért áthelyezik egy úgynevezett "rossz bankba" ezzel a bank "emészthetőbb" lesz - fogalmazott a német anyabank igazgatója.

Mint mondta, a feldarabolás után bővülni fog az MKB iránt érdeklődő potenciális befektetők köre.

A Bayerische Landesbank, amely szerdán tette közzé harmadik negyedéves jelentését, az MKB első kilenc hónapi veszteségének forrásaként a bolgár Unionbank értékesítését, az aránytalanul magas magyarországi bankadót, továbbá a nemrégiben bevezetett tranzakciós illetéket jelölte meg.

Ezt az MKB Bank közleményében azzal egészítette ki, hogy a továbbra is kedvezőtlen gazdasági környezet újabb jelentős céltartalékolási kötelezettséget rótt a bankra az ingatlanprojekthitel-portfólión.

Összességében erre a négy tényezőre vezethető vissza, hogy miközben a müncheni tartományi bank 773 millió eurós adózás előtti eredményt ért el a januártól szeptember végéig tartó időszakban, az MKB-nál 181 millió eurós, valamivel több mint 50 milliárd forintnak megfelelő veszteség képződött az év első háromnegyedében.

Gerd Haeusler, a BayernLB vezérigazgatója szerint a magyar leányvállalat - amelyet egyébként az Európai Bizottság tavalyi döntése értelmében a bajoroknak legkésőbb 2016 végéig értékesítenie kell - továbbra is problémákkal kénytelen szembesülni, amelyekre megoldást kell találni. Ezekkel kapcsolatban hangzott el a jelentést bemutató müncheni sajtótájékoztatón, hogy az MKB-t a tulajdonosa részekre bontja annak érdekében, hogy a brüsszeli döntés szerint értékesíthető legyen: ennek keretében az ingatlanprojekthitel-portfóliót önálló szervezetté alakítják.

A restrukturálási folyamat fontos mérföldköve volt a bolgár leányvállalat, az Unionbank néhány hete bejelentett eladása, amely után 64 millió euró leírására kényszerült az MKB.

A BayernLB csoportszinten 51 millió euró bankadót fizetett be az év első kilenc hónapjában, amelyből aránytalanul tetemes összeget, 46 millió eurót tett ki az MKB ilyen címen történő hozzájárulása.

A bajor bank várakozásai szerint az MKB várhatóan a jövőben is a mostanihoz hasonló, kedvezőtlen gazdasági környezetben tevékenykedik majd. Ebben további bizonytalanságot okoznak az olyan politikai indíttatású megoldások, mint például a devizahitelesek újbóli kormányzati kisegítése, amelyek végső soron a bankszektoron csapódnak le újabb veszteségek formájában, és amelyek további racionalizálási lépéseket kényszeríthetnek ki - áll a BayernLB harmadik negyedéves jelentésében.

Az MKB évek óta veszteséges, várhatóan 2013. negyedik negyedévben is az lesz - jegyezte meg a dpa német hírügynökség.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×