Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb milliárdok telephely-fejlesztésre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Észak-alföldi régióban újabb 73 telephely kap közel 4,8 milliárd forint támogatást, ezzel már összesen 421 vállalkozás jut 23 milliárd forint értékű uniós forráshoz - közölte Mező Ferenc, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ÉARFÜ) igazgatója kedden az MTI-vel.

A pályázati kiírás célja a kis- és középvállalkozások - kkv-k - tevékenységének, versenyképességének erősítése, tőkeellátottságának növelése, és ezáltal a régió foglalkoztatottsági szintjének növelése - tette hozzá Mező Ferenc.

A konstrukció a kkv-k működési helyszínéül szolgáló telephelyek modernizációját és bővítését, új telephelyek kialakítását, a telephelyek kihasználtságának növelését kívánja elősegíteni - magyarázta az igazgató.

Mező Ferenc tájékoztatása szerint az Észak-alföldi régióban eddig közel 19 milliárd forinttal járult hozzá a vállalkozások támogatásához az európai unió és a magyar állam. Ebből az összegből már 348 vállalkozás tudta fejleszteni telephelyét.

A kormány célja, hogy a lehető legtöbb vállalkozást tudja segíteni, támogatni, ezzel is hozzájárulva a gazdaság fellendítéséhez, megerősítéséhez. A mostani döntéssel 73 új telephely kap közel 5 milliárd forint támogatást. Az eddigi uniós támogatások felhasználásával az Észak-alföldi régióban a magyar vállalkozások kétezer új munkahelyet teremtettek - sorolta az ÉARFÜ igazgatója.

Mező Ferenc hozzátette: a 2007-2013 közötti időszakban a régióban a gazdaságfejlesztési kiírásokra - amely a kkv-k támogatása mellett tartalmazza az ipari területek fejlesztését is -, összesen 1080 pályázat érkezett, 87,5 milliárd forint támogatási igénnyel.

A támogatási szerződést 570 pályázat esetében megkötötték, 47,3 milliárd forint értékben - mondta Mező Ferenc, megjegyezve: a rendelkezésre álló keretre kétszer annyi pályázat érkezett, mint amennyit támogatni lehetett. Ez megerősíti a kormányzat következő pályázati ciklusra (2014-2020) meghatározott szándékát, miszerint a pályázható uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják - tette hozzá.