Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Matolcsy: További kamatcsökkentés és a növekedési hitelprogram bővítése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az alapkamat további csökkentését és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának (NHP) esetleges bővítését említette a magyar jegybankelnök szerdán Párizsban, amikor arról kérdezte a Reuters hírügynökség, mivel lehet ellensúlyozni a lassuló magyarországi inflációt.

Matolcsy György - aki egy konferencián vett részt a francia fővárosban - leszögezte, hogy kizárt a csehországihoz hasonló jegybanki intervenció.

A cseh központi bank a múlt héten úgy döntött, hogy több mint tíz év után először devizapiaci intervenciókkal igyekszik majd gyengíteni a korona árfolyamát az euróval szemben, azért, hogy biztosítsa a 27 koronás euróárfolyamot, és megelőzze a deflációs spirált.

Az infláció októberben csaknem 40 éves mélypontra, 0,9 százalékra süllyedt Magyarországon. Az MNB elnöke elismerte, hogy a pénzromlás ütemének ilyen mértékű lassulása "kihívást" jelent, de megfogalmazása szerint az intervenció nem opció Magyarország számára, mert túl kicsi a gazdaság, miközben magas a - különösen a külföldiek kezében lévő - államadósság. "Nagyon óvatosnak kell lennünk, vagyis nagyon-nagyon kis lépéseket lehet csak tenni" - mondta.

Matolcsy György szavai szerint ilyen lépés lehet a további kamatcsökkentés, de - tette hozzá - ebben az MNB monetáris tanácsa dönt. Egy másik opció lehet a növekedési hitelprogram (NHP) - jelenleg 2 ezer milliárd forintos - keretösszegének a növelése, ez is segíthet elérni a 3 százalékos inflációs célt - mondta. Az NHP keretében a jegybank 2014. december 31-ig nulla százalékos kamattal refinanszírozási hitelt nyújt a kereskedelmi bankoknak, amelyet azok legfeljebb 2,5 százalékos kamattal hitelezhetnek tovább a kis- és középvállalkozásoknak.

Az MNB elnöke emlékeztetett: részben egyszeri hatás, az energiaárak összesen 20 százalékos csökkentése miatt lett ilyen alacsony a kedden közölt októberi magyarországi infláció. "Ugyanakkor vannak hosszú távú trendek (amelyek befolyásolják az inflációt), ilyen a gyenge fogyasztás, a megtakarítások magas szintje és a magyar háztartásoknak az a nagyon erős motivációja, hogy csökkentsék a tartozásaikat" - tette hozzá Matolcsy György.