Szívinfarktus, daganatok, Alzheimer-kór, a fogamzási képesség csökkenése. Ezek azok betegségek, amelyek kialakulását növeli a transzzsírsav. Kekszekben, sós rágcsálnivalókban, édesipari, sütőipari, cukrász termékekben fordul elő - mondta az InfoRádiónak a Táplálkozási Fórum elnöke. Dr. Pados Gyula felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a boltokban kapható margarinok nagy részének transzzsírsav-tartalma már évek óta egy százalék alatt van. Ezeknek megváltoztatták a gyártási technológiáját, pálmazsírt, kókuszzsírt alkalmaznak és már nem hidrogéneznek.
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet korábbi adatai szerint minden ötödik élelmiszerminta transzzsírsav-tartalma meghaladja a határértéket. 2012 eleje óta zajlik az egyeztetés a kormány és az élelmiszeripar szereplői között arról, hogyan nézzen ki Magyarországon a szabályozás, figyelembe véve a fogyasztók érdekeit, de azt is, hogy az iparnak se okozzon szükségtelen gazdasági károkat az új előírás - fogalmazott az InfoRádiónak az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének titkára.
Szöllősi Réka hozzátette: az ágazatban nagyon sok a mikro és kisvállalkozás, nekik időt kell adni az érintett termékek kivezetésére. Januárban lép hatályba a rendelet, de egy éves átmeneti időt kapnak az átállásra a feldolgozók.
A rendelettervezet előírja, hogy a gyártói nyilvántartásban szerepelnie kell az ételalapanyagok transzzsírsav-tartalmának, különös tekintettel az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra, amelyeket a gyártó az élelmiszer előállításakor összetevőként felhasznál vagy alkalmaz.
A szakember hangsúlyozta: 2015 januárjától már teljesen biztosak lehetnek abban a vásárlók, hogy a Magyarországon legálisan árult termékek transzzsírsav tartalma, megfelel a követelményeknek, vagyis két százalék alatt van.
A kompromisszumos tervezetet már az EU is jóváhagyta.
Hanganyag: Seres Gerda