Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Biztonságban vannak a körmendi takarék betétesei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek jó részére vonatkozik a betétbiztosítási garancia - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kommunikációs osztályvezetője.

Emlékeztetett arra, hogy az MNB az érintett takarékszövetkezet működésének és a betétesek biztonságának garantálása érdekében november 5-én felügyeleti biztosokat rendelt ki a szövetkezeti hitelintézethez. A két felügyeleti biztos lényegében átvette a takarékszövetkezet igazgatósága feladatait. Mindez mutatja - hangsúlyozta a kommunikációs osztályvezető -, hogy az MNB elkötelezett a betétesek védelmében. Ezt szolgálta a kedden megtett, a jegybanki eszköztárban meglehetősen súlyosnak számító óvintézkedés, amely az intézmény további biztonságos működését szolgálja - tette hozzá.

Binder István elmondta: a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet eszközállománya az átlagos magyar takarékszövetkezeteknek mintegy a kétszerese, a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetének - ez volt a legutóbb bajba jutott szövetkezeti hitelintézet - viszont csak a kétharmada.

A kommunikációs szakember jelezte: az elmúlt két napban - a felügyeleti biztosok kirendelését követően - a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél nem volt lényegesen nagyobb betétkivétel a szokásosnál, nem kígyóztak ügyfélsorok a fiókok előtt.

Rámutatott: a betétesek többségét védi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). Nem élveznek védelmet viszont a takarékszövetkezetben 5 százalék feletti tulajdonrésszel rendelkezők, a menedzsment tagjai, illetve az állami vagy önkormányzati betétek tulajdonosai sem.

Hozzátette: a hitelintézeti törvény kizárja az OBA által nyújtott biztosítékot az olyan betéteknél is, amelyeknél a lekötésük időpontjában elhelyezett más, azonos nagyságú és futamidejű betétekhez képest jelentősen magasabb kamatot kapnának az adott ügyfelek.