eur:
395.01
usd:
370.99
bux:
65372.62
2024. április 19. péntek Emma

Londoni elemzők: az EKB-kamatcsökkentés nem oldja meg az euróövezet problémáit

Üdvözlendő fejlemény az euróövezeti jegybank (EKB) csütörtökön bejelentett, jórészt váratlan kamatcsökkentése, ám ez a lépés önmagában nem fogja megoldani a valutaunió alapvető problémáit, sőt inkább jelzi a gondok súlyosságát - vélekedtek az EKB-döntés után londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház, a Capital Economics közgazdászainak értékelése szerint csalódniuk kellett azoknak, akik azt remélték, hogy a kamatcsökkentést további lépések kísérik az erős euró jelentette kockázatok kezelésére. A 0,25 százalékpontos EKB-kamatcsökkentés után az euró valamelyest gyengült ugyan, továbbra is olyan árfolyamszinteken mozog azonban, amelyek visszahúzó erővel hatnak a valutauniós térség exportjára és gazdasági kilábalására - hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint Mario Draghi EKB-elnök a csütörtöki kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón "nagyszerű alkalmat hagyott ki arra, hogy még lejjebb beszélje" az euróárfolyamot, amikor "szinte hihetetlen módon" kijelentette, hogy az árfolyam szóba sem került a kamatdöntő ülésen.

Bár a csütörtöki kamatcsökkentés meglepetésszerű jellege is mutatja az EKB kommunikációs korlátait, a lépést teljes mértékben indokolták az euróövezet ingatag gazdasági kilátásai és az ehhez járuló deflációs kockázat, egy kismértékű kamatcsökkentés azonban nem hoz átalakulást a gazdaságban. Bár az EKB még nem fogyott ki a munícióból, az eurójegybank egyedül nem tudja megoldani a valutaunió olyan alapvető problémáit, mint a magas adósságállomány, a szerkezeti rugalmatlanság és a periféria gazdaságinak versenyképességi hiánya, amelyek továbbra is koloncként nehezednek az euróövezeti gazdaságra - fogalmaznak csütörtök esti elemzésükben a Capital Economics londoni szakértői.

Egy másik tekintélyes citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai az EKB csütörtöki kamatcsökkentése utáni értékelésükben úgy fogalmaztak: az egyébként élénkülés jellemezte gazdasági környezetben végrehajtott enyhítés mutatja, hogy az euróövezeti gazdaságot mekkora károk érték a pénzügyi válság kezdete óta eltelt öt évben.

A lépés a CEBR szakértői szerint jelzi azt is, hogy milyen hosszú az út még a kilábalásig. A ház kimutatta, hogy az euróövezet egészének hazai összterméke (GDP) még mindig 2,5 százalékkal elmarad a 2008 első negyedében mért legutóbbi csúcsértéktől, bár egyes valutauniós gazdaságokban ennél is sokkal súlyosabb mértékű a visszaesés.

A CEBR londoni elemzői szerint a zéró közelébe süllyesztett EKB-alapkamat felveti annak a lehetőségét, hogy az eurójegybank más monetáris eszközöket is bevet a növekedés stabilizálására, köztük pótlólagos likviditás juttatását a reálgazdaságba, hosszú távú refinanszírozási műveletek keretében.

A ház szerint a tartósan alacsony inflációs környezetben az EKB-nak bőséges a mozgástere a további monetáris ösztönzésre.

Az HSBC - a mérlegfőösszeg alapján legnagyobb londoni központú globális befektetési bankcsoport - citybeli elemzőinek csütörtöki értékelése szerint a váratlan EKB-kamatcsökkentés egyértelműen mutatja, hogy az eurójegybankot most már sokkal inkább aggasztja az elhúzódó, alacsony infláció kilátása, mint eddig.

Az HSBC londoni szakértői közölték: várakozásuk az, hogy az EKB a decemberben esedékes új előrejelzésében lefelé módosítja 2014-re szóló euróövezeti GDP-növekedési prognózisát a jelenleg érvényes 1 százalékról, és a jövő évi átlagos inflációra vonatkozó becslését is lejjebb viszi a mostani 1,3 százalékról. A ház elemzői azt valószínűsítik, hogy az EKB 1 százalék körüli szintre csökkenti 2014-re szóló inflációs prognózisát, és az inflációs jelentésben most először megjelenő 2015-ös évre sem fog ennél sokkal gyorsabb inflációt jósolni, sőt lehet, hogy egyáltalán nem szerepel majd gyorsulás arra az évre az új EKB-prognózisban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Mi lesz most a forinttal, a részvényekkel és a befektetéseinkkel? Megkérdeztük a profikat

Mi lesz most a forinttal, a részvényekkel és a befektetéseinkkel? Megkérdeztük a profikat

Erős negyedéven vannak túl a globális részvénypiacok, sokak szerint már régóta érik egy kisebb-nagyobb korrekció. Mégis, az egyre intenzívebben lángoló geopolitikai feszültségek és a makrogazdasági környezet kihívásai ellenére a Portfolio által megkérdezett szakértők szerint nincsenek kizárva az újabb csúcsdöntések. Nem fognak idén unatkozni a kötvénybefektetők sem, a forint pedig könnyen áttörheti a 400-as szintet az euróval szemben. A kötvényalapokat vásárlóknak így érdemes körültekintőnek lenniük, a devizás alapok kereslete pedig felélénkülhet. Megkérdeztük három alapkezelő szakértőit, hogyan értékelik a mostani piaci történéseket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×