eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Húsáfa csökkentés: "Életmentő döntés" az ágazat számára

27-ről 5 százalékra csökkenti a kormány január elsejétől az élő- és a félsertés áfáját - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége üdvözli a döntést - mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke, Wagenhoffer Zsombor.

Az élő- és a félsertés általános forgalmi adójának 27 százalékról 5 százalékra való csökkentése szükséges, életmentő döntés volt - mondta a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára az MTI-nek.

A kormány szerdai döntését kommentálva Menczel Lászlóné hangsúlyozta: az ágazat ezzel lehetőséget kapott az életben maradásra. Ezért a szakmai szervezet üdvözli az ágazatot érintő általános forgalmi adó mérséklését.

Hozzátette, hogy az intézkedés rendkívül nagy jelentőséggel bír a feketekereskedelemmel és az importtal szemben. Lehetőséget teremt a versenypozíció javítására, továbbá megalapozza a sertésstratégia sikeres megvalósítását is - mondta a VHT titkára.

Húsipari szakértők szerint az áfa lefaragása a most bejelentett módon érdemi hatást nem gyakorolhat a bolti tényleges fogyasztói árakra, mivel a húsipar nettó beszerzési alapanyagárait nem befolyásolja. Az árak az üzletekben akkor csökkentek volna, ha a forgalmi adó mérséklése az ágazat teljes termékskálájára kiterjedt volna, mint ahogy ez a vidékfejlesztési tárca eredetileg tervezte is - írja az Agrárszektor.hu.

Így a mostani lépés vásárlói szempontból akkor hozhat ármérséklést, ha a fogyasztók a félsertéseket közvetlenül veszik meg, nem pedig az abból nyert húsokat vásárolják meg a kiskereskedelemben. Ez esetben ugyanis a félsertésekhez nem 27 százalékos, hanem 5 százalékos áfával juthatnak. Szakértők szerint ilyen összefüggésben merülhet fel a költségvetési bevételkiesés kérdése is, mivel más termékeknél a végső értékesítési fázisban áfa csökkenés nem lesz.

Húsipari szakértők a miniszteri bejelentést olyan "jó irányba tett, de kis lépésként" értékelik, amely a felvásárlásnál jelentkező kisebb áfa miatt egyszeri módon javíthatja a húsipari vállalatok cash flow-ját, és valamilyen mértékben fehérítheti a sertésszektort az élőállat- és félsertés-kereskedelemben. Egyelőre kérdéses, hogy az adócsalók az ágazat mely további területére települnek át. A velük - legalább részben - együttműködő termelők pozíciói romlanak, hiszen nekik eddig a feketézők az elcsalt 27 százalékos áfa megosztásával többet tudtak fizetni a legális értékesítési csatornákhoz képest - vélekedik az Agrárszektor.hu.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×