eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Mi hozhat fordulatot a lakáspiacon?

Az alacsony árak, a kedvezően alakuló hitelkamatok, illetve az állami ösztönzés mellett a gazdasági kilátások javulása, a növekedés hozhat fordulatot a még mindig pangó lakáspiacon - áll az FHB lakásárindexének elemzésében.

Még mindig érezteti hatását a válság a lakáspiacon, akkor is, ha a lakásárak az elmúlt pár évben egyre alacsonyabbak lettek és a hitelkamatok ma már vonzónak is tekinthetők - áll az FHB legfrissebb lakáspiaci elemzésében.

A lakásvásárlást segítheti az a tényező is, hogy fokozatosan javul a háztartások jövedelmi helyzete, és nőtt valamelyest a foglalkoztatottság, az adatok szerint évről évre egyre kevesebbet kell dolgozni egy négyzetméternyi lakásért, az állami ösztönzőkről már nem is beszélve, amelyek leginkább az első lakást vásárlóknak kedveznek.

Ha a területi különbségeket nézzük, akkor egy 60 négyzetméteres lakásért Budapesten több mint 90 hónapot, azaz 7 és fél évet kell dolgozni, úgy hogy minden jövedelmet erre teszünk félre, Győrben alig több mint 6 évet, Szolnokon vagy Miskolcon pedig 5 évet, vagy annál is kevesebbet.

Az FHB-nál azt tapasztalták, hogy a feltehetően a kedvező támogatási és kamatfolyamatok miatt a hitelezés élénkült, a lakáscélú hitelezés augusztusban elérte a 13 milliárd forintot, az év hátralevő részében pedig e tendenciák folytatódására számítanak.

Az elemzés szerint a kilátások is biztatóak, a makrogazdasági előrejelzések gazdasági növekedést, 3 százalék alatti inflációt és a jövedelmek növekedését mutatják, amelyek az ösztönző rendszerrel együtt meghozhatják a lakáspiacon már régen várt fordulatot. Ugyanakkor - figyelmeztet az elemzés - a túlkínálat a lakáspiacon lassan csökken, a gazdasági fordulat törékenynek látszik, és még mindig sokan vannak, akik előző hitelüket nyögik.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×