Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ma publikálják az EU-prognózist - mit jósol az elemző?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legutóbbi előrejelzéshez képest valamivel nagyobb várható hiányt jelezhet majd előre az Európai Bizottság országjelentése Magyarországra nézve, de ez nem jelenti azt, hogy ha 3 százalék feletti a prognózis, akkor rögtön indulna a túlzottdeficit-eljárás, a kormánynak lesz módja a brüsszeli vélemény megváltoztatására - fejtette ki az InfoRádiónak Csiki Gergely, a portfolio.hu elemzője.

Mindenképpen van tétje a kormány számára is a brüsszeli jelentésnek: képet kaphat arról, hogy az Európai Bizottság miként látja a költségvetési folyamatokat, főleg a 2014-es választási évre készülődve - hangsúlyozta Csiki Gergely.

Az elemző korainak ítélte arról beszélni, meglesz-e a 3 százalék alatti hiány, a legutóbbi jelek azonban szerinte arra utalnak, hogy emelkedő irányba mozdulhat el a költségvetési deficit.

Az a nagy kérdés, hogy - miután legutóbb 2,7 és 2,9 százalékos deficitet jósolt a Bizottság 2013-ra és 2014-re - ha most megemeli a prognózisát, az belefér-e a 3 százalék alatti tartományba - mutatott rá.

Márpedig ez nagyon a határon billeg, miután az elmúlt hónapokban több olyan intézkedés, illetve elképzelés született a kormány részéről, amely inkább a hiány növelése irányába hat - tette hozzá Csiki Gergely.

Úgy vélte, megvan a lehetősége, hogy emiatt újabb túlzottdeficit-eljárást indít az unió Magyarország ellen, de várhatóan nem fog az Európai Bizottság most így dönteni.

Az elemző szerint egyelőre csak felhívják a kormány figyelmét, hogy 3 százalék felett alakulhat a költségvetés hiánya, s adnak egy bizonyos időt a megfelelő korrekciós intézkedések megtételére, vagy arra, hogy a kormány meggyőzze a saját álláspontjáról Brüsszelt.

Hanganyag: Panulin Ildikó