eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mikor lehet horgászni? - új szabály készül

Hamarosan elkészül a halgazdálkodást szabályozó miniszteri rendelet - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A szaktárca tájékoztatása szerint a júniusban széles társadalmi és szakmai egyetértés mellett elfogadott új halgazdálkodási törvény végrehajtását több rendelet is szabályozza. Ám az általános szakmai végrehajtást szabályozó miniszteri rendelet megalkotása - a több fordulós egyeztetést követően - november közepéig lezárul.

A törvény egyértelműen megszabta a részletszabályozás új irányait. A jogszabály ugyanis kimondja, hogy a természetes vizek halállományát védeni és növelni kell, ennek a legfontosabb eszköze a halak természetes szaporodásának elősegítése. Ennek egyik fontos eleme az ívási időszakban sérülékenyebb, ívásra érett halak védelme.

A rendelet tervezete minden olyan fajra fogási tilalmi időszakot ír elő a horgászok és a halászok számára, amelyek állománya intenzíven hasznosított, vagy fontos szerepük van egy növekvő, természetes halállomány kialakításában. Így például a keszegfélék szaporodásának elősegítése nemcsak azért fontos, hogy legyen mire a jövőben eredményesebben horgászni, halászni a horgászoknak és a halászoknak, hanem azért is, mert e fajok különböző korosztályai biztosíthatják több ragadozófaj táplálékbázisát, ami nélkül azok mennyiségi növelése elképzelhetetlen.

Az elmúlt évtizedek környezeti és időjárási változásai miatt a halak ívási ideje sok faj esetében változott, jelentősek az országon belüli eltérések is. A tilalmi időszakok javasolt új rendszerét a szakemberek már erre tekintettel állították össze - tartalmazza a közlemény.

A természetes szaporulat növeléséhez elengedhetetlen az is, hogy minél több olyan egyedet tartsanak meg az adott élőhelyen, amely sikeresen szaporodva sok utódot hoz létre. Ezt a célt szolgálják a kifogható halak méretére vonatkozó korlátozások.

A korábbi hazai szabályozásban ennek alapelve az volt, hogy minden halnak meg kell adni a lehetőséget, hogy életében legalább egyszer szaporodjon. Ezért a legkisebb kifogható méretet a halak ivarérési méretéhez kötötte a jogi szabályozás. A kutatási eredmények szerint azonban sok faj esetében az ilyen méretű halak még képtelenek a sikeres szaporodásra, ezért a tervezetben több esetben növelték a legkisebb kifogható méretet.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×