Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Érkeznek az új tarifák - Kötelező biztosítás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szombaton, november 2-án teszik közzé a biztosítók a jövő év január 1-jétől érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosításai díjaikat - mondta a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője az InfoRádió kérdésére.

Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője az InfoRádiónak elmondta: változott a törvény, a korábbiakkal ellentétben a tarifák most újságokban nem, csak a Magyar Nemzeti Bank, a Mabisz és a biztosítók saját honlapjain jelennek meg.

Az új tarifákat itt nézheti meg.

Nem is kötelező minden cégnek új árakat hirdetnie, csak annak, amelyik változtatna a díjszabásán.

A várható tarifákkal összefüggésben a szakember arra emlékeztetett: az elmúlt 3-4 évben a szakma rendre díjemelést várt, mégis mindig csökkentek az árak. Aki januártól váltana, annak legkésőbb december elsején éjfélig be kell küldenie kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának felmondását a jelenlegi biztosítójához.

Ezután egy hónapja van új megkötni új biztosítójával az új kontraktust.
A régióban futó autók 9 százalékának nincs kötelezője egy felmérés szerint

A közép-európai régió négy országa autósainak 67 százaléka jól tájékozottnak tartja magát a gépjármű-biztosítások terén, de 91 százalékuk rendelkezik csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) - közölte felmérése eredményét a Generali PPF Holding az MTI-vel.

A négy közép-európai ország - Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország - Generali-érdekeltségeit összefogó biztosítói holding kutatása kiterjedt Ausztriára is. A felmérést a felnőtt internetezők körében végezték, a megkérdezettek száma négyezer volt.

Az autótulajdonosok több mint 64 százaléka napi szinten használja gépjárművét, további 25,7 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy heti rendszerességgel, míg 7,5 százalékuk havi pár alkalommal ül a volán mögé A magyar autósok közül a legtöbben - a válaszadók 31,4 százaléka - évi 5-10 ezer kilométert tesznek meg kocsijukkal. Ez jellemző a többi országra is, kivéve Ausztriát, ahol sokkal nagyobb az éves futásteljesítmény.

A régió autótulajdonosainak 91 százaléka rendelkezik csak kötelező biztosítással, 9 százalékuk nem köti meg a törvényileg előírt biztosítást. A casco biztosítások még kevésbé elterjedtek: csupán a válaszadók 36 százaléka kötött ilyet autójára, annak ellenére, hogy 60 százalékuk ismeri a lehetőséget.

Hanganyag: Kaputa Júlia