eur:
394.06
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Eladták a Romgaz részvényeinek 15 százalékát

Értékesítette Románia a Romgaz gázkitermelő állami vállalat részvényeinek 15 százalékát 1,7 milliárd lejért (382,8 millió euró) - közölte pénteken a Mediafax hírügynökség.

A román kormány a részvénycsomagért 1,38-1,85 milliárd lej közötti összeget remélt. A tőzsdén való nyilvános forgalomba hozatal nyomán egy részvény árát 30 lejben állapították meg, ami majdnem elérte a 24 lejtől 32 lejig terjedő kitűzött intervallum felső határát. A Romgaz papírjait bevezették a bukaresti és a londoni tőzsdére is, a kereskedés november 12-én kezdődik.

A kisebbségi részvénycsomag eladásával a Romgaz 70 százaléka maradt román állami tulajdonban. Korábban egy másik 15 százalékos pakettet a Proprietatea Alapnak adtak át, amelynek értékpapírjaival a kommunizmus idején államosított ingatlanok volt tulajdonosait kárpótolják Romániában.

Románia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött nemzetközi hitelmegállapodásért cserébe vállalta az energiavállalatok részleges privatizációját. A román kormány július végén állapodott meg az IMF-fel abban, hogy a washingtoni pénzintézet és az Európai Bizottság 4 milliárd euró értékű elővigyázatossági hitelszerződést köt, sorozatban harmadszor, Romániával.

Szeptemberben értékesítették a cernavodai atomerőművet működtető Nuclearelectrica részvényeinek 10 százalékát, korábban pedig a villamosenergia-hálózatot birtokló Transelectrica és a gázvezetékeket üzemeltető Transgaz 15-15 százalékos pakettjét.

Constantin Nita román energiaügyi miniszter pénteken bejelentette, hogy a jövő év júliusában a román villamos energiát termelő Hidroelectrica részvényeinek 15 százalékát adják el a korábban tervezett 10 százalék helyett.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×