eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Apadt a háztartások hitelállománya

Augusztusban a háztartások jóval nagyobb összeget vontak ki betéteikből, mint amennyivel hitelállományukat csökkentették, a nem pénzügyi vállalatok pedig sokkal több betétet helyeztek el, mint amennyi hitelt felvettek - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján a hitelintézetek összevont mérlegének alakulásáról hétfőn közzétett jelentésből.

A háztartások forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó hiteltörlesztők voltak, a tranzakciók eredőjeként hitelállományuk augusztusban csökkent a szezonálisan nem igazított adatok szerint.

A hitelállomány 22,4 milliárd forinttal mérséklődött a forinthitelek 6,9 milliárd forintos növekményéből, illetve a devizahitelek 29,3 milliárd forintos tranzakciós csökkenéséből adódóan. A forinthitelek záróállománya 3191,4 milliárd forint, a devizahiteleké 3874,2 milliárd forint volt.

A háztartások betétállománya 112,3 milliárd forinttal csökkent, a forintbetétek esetében 90,5, a devizabetéteknél 21,7 milliárd forint nettó betétkivonás történt. A forintbetétek záróállománya 6127,8 milliárd forint, a devizabetéteké 905,8 milliárd forint volt.

A nem pénzügyi vállalatok forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó hiteltörlesztők voltak, hitelállományuk összességében 83,2 milliárd forinttal nőtt. Csak a tranzakciókat figyelembe véve a forinthitelek állománya 145,5 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahitelek állománya 62,6 milliárd forinttal csökkent.

A vállalati forintbetétek állománya nőtt augusztusban, míg devizabetéteik állománya csökkent. A betétállomány - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve - 150,4 milliárd forinttal nőtt: 175,7 milliárd forint nettó betételhelyezés, míg 25,3 milliárd forint nettó devizabetét-kivonás történt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×