eur:
394.16
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elemzők: a vártnál jobbak a munkaerőpiaci adatok

A vártnál kedvezőbben alakultak a foglalkoztatási és a munkanélküliségi adatok a megkérdezett elemzők szerint, akik azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a munkanélküliségi ráta a szezonalitás miatt egyelőre csak átmenetileg marad 10 százalék alatt. Az NGM szerint a kormány gazdaságpolitikájának sikere, hogy a foglalkoztatottak létszáma történelmi csúcsra nőtt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idén június-augusztusban 3 millió 981 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 67 ezerrel több, mint egy évvel korábban, ez 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket.

A munkanélküliek létszáma 440 ezer volt június-augusztusban, 16 ezerrel kevesebb 2012 azonos időszakához viszonyítva. A munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal 9,9 százalékra mérséklődött, utoljára 2009 azonos időszakában volt 10 százalék alatt.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank senior elemzője elmondta: a munkanélküliségi ráta lendületes csökkenését az előző háromhavi átlaghoz képest a foglalkoztatottak számának jelentős, 17,2 ezres növekedése okozta. A foglalkoztatás 66,9 ezerrel 3 millió 981 ezerre nőtt egy év alatt, amire a rendszerváltás óta nem volt példa - emelte ki.

A szakember szerint a foglalkoztatás növekedését nagyban segíthette a közmunkaprogramok felfutása, valamint a magyar munkavállalók külföldi munkavállalása.

Az aktívak száma egy év alatt 50,7 ezerrel bővült. Számuk emelkedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási és segélyezési feltételek, valamint a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben folytatódhat ez a folyamat. Az aktívak számát növelheti, hogy a korábbi évekhez képest kevesebben jelentkeztek a felsőfokú oktatásba - mondta Suppan Gergely.

Szezonális hatások miatt a következő hónapokban folytatódik a foglalkoztatás növekedése, így a foglalkoztatottak száma megközelítheti a 4 milliót. Ez a munkanélküliség csökkenésével együtt a munkanélküliségi rátát - egyelőre csak átmenetileg - akár a lélektani 10 százalék alatt tarthatja - mutatott rá az elemző, hozzátéve, hogy az őszi hónapoktól szezonális hatások miatt újra nőhet a munkanélküliségi ráta.

Suppan Gergely az idén összességében a tavalyinál kisebb, 10,6 százalékos átlagos munkanélküliségre számít, ami a jövő évben 10,4 százalékra csökkenhet.

A kedvező munkaerőpiaci folyamatok fennmaradása esetén a jövő év közepétől a foglalkoztatottak száma meghaladhatja a 4 milliót, amire a rendszerváltás óta nem volt példa, a munkanélküliségi ráta pedig huzamosabban 10 százalék alatt maradhat - tette hozzá.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szintén kiemelte, hogy június-augusztusban 10 százalék alá csökkent a munkanélküliségi ráta, miközben a foglalkoztatottak száma is jelentősen nőtt. Az okokról az elemző azt mondta: nő a lakossági aktivitás, elsősorban a kormányzati intézkedések, például a nyugdíjkorhatár emelése, a korkedvezményes nyugdíjak visszaszorítása, a szociális rendszer szigorítása miatt. Ugyanakkor a munkanélküliség csökkenésében is jelentős szerepe van a kormányzatnak, a közmunkák növekvő szerepe miatt - közölte.

Nyeste Orsolya szerint a nyári közmunkák miatt a munkanélküliség csökkenésében is megjelenik a szezonális hatás. Õsztől várhatóan ismét emelkedni fog a munkanélküliségi ráta. Hozzátette ugyanakkor azt is: a hírek szerint indul egy téli közfoglalkoztatási program is, aminek számszerű hatását azonban egyelőre nem lehet pontosan látni.

Az elemző kiemelte azt is: a versenyszférában nincs szembetűnő javulás, ami összhangban van azzal, hogy a magyar gazdaság továbbra is csak lassú kilábalást mutat. Elméletileg jövő évben várható nagyobb növekedés, ami később megjelenhet a piaci szféra foglalkoztatási adataiban - fejtette ki Nyeste Orsolya. Szerinte azonban 2014 második fele, illetve 2015 előtt a versenyszféra foglalkoztatottságában érdemi javulás nem várható.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint a foglalkoztatottak teljes létszáma történelmi csúcsot ért el, ami a kormány gazdaságpolitikájának sikerességét tükrözi. Miközben az EU-28 tagállamainak munkanélküliségi rátája február óta 11 százalékon stagnál, Magyarország 0,5 százalékponttal 9,9 százalékra tudta csökkenteni a munkanélküliek számát június-augusztusban az előző év azonos időszakához képest - írja a tárca.

Az NGM úgy fogalmaz: a kormányzat intézkedéseinek köszönhetően, mint a munkahelyvédelmi akcióterv vagy az Első Munkahely Garancia Program, a munkanélküliség folyamatosan csökken és a foglalkoztatottság fokozatosan bővül. Az elmúlt időszakban publikált további makroadatok - bővülő beruházások, emelkedő reálbér - is azt támasztják alá, hogy a magyar gazdaság stabil, felfelé ívelő pályára lépett, amelynek következtében a növekedés 2 százalék lehet 2014-ben - olvasható a tárca közleményében.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×