eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szeptemberben újra lendületet kapott a GKI-Erste konjunktúraindex

A nyári stagnálás után az üzleti, és különösen a fogyasztói várakozások idei csúcsukra jutottak szeptemberben a GKI Gazdaságkutató Zrt. által az EU támogatásával végzett felmérés szerint.

A GKI-Erste konjunktúraindex az augusztusi mínusz 14,3 pontról mínusz 11,6 pontra javult szeptemberben. Az index szezonális hatásoktól megtisztított értékének trendje 2012 végétől emelkedő. A mostanival megegyező érték utoljára 2011 tavaszán volt.

Az üzleti bizalmi index szeptemberben mínusz 4,8 pontra mérséklődött az augusztusi mínusz 6,3 pontról, a mutató legutóbb 2011 első felében volt hasonló szinten.

A fogyasztói bizalmi index mínusz 31,0 pont volt szeptemberben az augusztusi mínusz 36,9 pont után. Az érték utoljára 2011 elején volt ennél alacsonyabb.

Az üzleti szférán belül a szolgáltató cégek kivételével minden ágazat várakozásai kedvezőbbek lettek.

Az ipari bizalmi index megközelítette a 2012 tavaszi szintet. A válaszadók az augusztusinál kedvezőbben ítélték meg az elmúlt időszak termelését és a termelési kilátásokat is. Jobb véleménnyel voltak a rendelésállományukról is, de ezen belül az exportról nem. Kisebbnek érezték a saját termelésű készletek nagyságát.

Az építőiparban szeptemberben folytatódott az év egészére jellemző, szinte megszakítás nélküli és jelentős hangulatjavulás, de továbbra is ez a legpesszimistább ágazat. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése ugyan valamelyest romlott, de a rendelésállományé javult.

A kereskedelemben az eladási pozíció és a készletszint megítélése enyhén, a rendelések várható alakulásáé jelentősen javult.

A szolgáltatói bizalmi index csökkenése a szeptemberi látványos emelkedés korrekciója. A romlásban az üzletmenet és a várható forgalom megítélése is közrejátszott. Csökkenőnek látták a válaszadók az előző háromhavi forgalmat is.

A foglalkoztatási szándék az iparban és a kereskedelemben romlott, a szolgáltatók körében nem változott, az építőiparban javult.

Jelentősen csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az áremelési törekvések egyik ágazatban sem változtak érdemlegesen, ugyanakkor a fogyasztók inflációs várakozása érezhetően csökkent.

A magyar gazdaság kilátásait minden ágazatban, különösen a kereskedelemben és a lakosság körében a korábbinál látványosan kedvezőbbnek látták a válaszadók.

A GKI fogyasztói bizalmi index az augusztusi csökkenést követően szeptemberben jelentősen növekedett. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét kissé, megtakarítási képességét pedig jóval kedvezőbbnek ítélte, mint az előző hónapban. Javulónak érezték az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×