Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Másfél milliárdos tőkeemelés a Tokaj Kereskedőháznál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. igazgatósága elfogadta a Tokaj Kereskedőház Zrt. - Magyarország egyetlen állami borászata - 1,5 milliárd forintos tőkeemelését, amelynek célja a társaság teljes körű modernizálása - közölte a vagyonkezelő kedden.

A 2012. évi kötelezettségvállalással nem terhelt előirányzat-maradványok egy részének felhasználásáról szóló kormányhatározat alapján született döntés az 1500 millió forint kötelezettségvállalással terhelt, de meghiúsult maradvány átcsoportosításával vált lehetővé.

A társaság új menedzsmentje év elején haladéktalanul kezdett hozzá a modernizáláshoz. A jelenleg elfogadott tőkeemelés a társaság által benyújtott beruházási program első ütemét fedezi. A 2013-as szüret termésének korszerű feldolgozásához elengedhetetlen a hűthető tartálypark első ütemének megvalósítása még ebben az évben. Ki kell alakítani az ehhez kapcsolódó infrastruktúrát, valamint a prémium alapanyag átvételének és feldolgozásának helyszínét és gépeit - olvasható az MNV közleményében.

A fenti beruházások és készletvásárlás megtérüléséhez, a Tokaji márkanév és a tokaji borok piaci pozíciójának felemeléséhez elengedhetetlen egy hatékony piac- és márkaépítés az exportpiacokra fókuszálva.

A Társaság által benyújtott beruházási program összértéke előre láthatóan több milliárd forint. A Társaság 2013. évi üzleti tervét az MNV Zrt. Igazgatósága a beruházási tervjavaslattal egyidejűleg elfogadta azzal, hogy a szükséges forrásokat külső forrásból kell előteremtenie a Társaságnak tekintettel arra, hogy saját forrással az MNV Zrt. nem rendelkezik. Az elfogadott kormányhatározat alapján a Vidékfejlesztési Minisztérium kötelezettségvállalással nem terhelt maradványából vált biztosíthatóvá a tőkeemelés.

"A Tokaj Kereskedőház Zrt.-nek a borvidék fejlődésében központi szerepe van. A döntéssel lehetőség nyílik arra, hogy egy igazi hungaricum, amely Magyarország egyik jelképe is egyben, megfelelő színvonalon, XXI. századi technikai háttérrel újabb értékeket hozzon létre, magasabb szinten kiszolgálva az egyre igényesebb fogyasztók elvárásait." - hangsúlyozta Márton Péter, az MNV Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának tagja.