eur:
393.82
usd:
365.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

BÉT - Gyengültek a részvények a héten

A vezető részvények - az Egis kivételével - gyengültek az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), amelynek részvényindexe, a BUX 177,77 ponttal, 0,96 százalékkal esett és 18 423,68 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 43,8 milliárd forint volt a héten, míg az előző héten 38,7 milliárd forint értékben születtek üzletek.

Hétfőn a Fed szerdán esedékes bejelentését várta a piac, a további "pénznyomda" reményében pozitív hangulat alakult ki a külföldi piacokon és a hazai börzén is.

Kedden a tőzsdéket még mindig a Fed döntés előtti várakozás jellemezte. A BÉT-en az OTP árfolyamának emelkedését a kedvező piaci hangulat mellett az is segíthette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: a kormány célja, hogy növeljék a magyar tulajdonú pénzintézetek arányát.

Szerdán a magyar börzén az összes vezető részvény gyengült. A forgalom leheletnyivel elmaradt a szokásos átlagtól. A szerda esti Fed-döntés előtti világszerte megfigyelhető bizonytalanság hatott a magyar piacra is.

Csütörtökön átlagon felüli volt a forgalom a magyar tőzsdén. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán este közölte, hogy nem csökkenti a likviditásnövelő kötvényvásárlási program havi 85 milliárd dolláros keretösszegét, ami kedvezően hatott a piacokra. A nap elején Magyarországra is átgyűrűzött az optimizmus, de napközben már látszott, hogy ez nem lesz hosszú távú, elfogyott a lendület. A BUX enyhe emelkedése az Egisnek és a Molnak volt köszönhető.

A pénteki tőzsdenap a szerdai Fed-bejelentés utáni emelkedés korrekciója volt. Az amerikai kötvényvásárlások folytatása csütörtökön serkentőleg hatott a világ tőzsdéire, amit pénteken korrigáltak a piacok.

A vezető részvények közül az OTP a héten 1,06 százalékkal gyengült, 4285 forinton zárta a hetet.

A Mol árfolyama 0,95 százalékkal 16245 forintra esett.

A Magyar Telekom részvények ára 2,19 százalékkal 312 forintra csökkent.

A Richter heti záróára 3660 forint lett, ez 1,21 százalékkal kevesebb, mint az előző heti.

Az Egis 3,25 százalékos erősödéssel, 21 270 forinton fejezte be a hetet.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,10 százalékkal, 1 ponttal 998,35 pontra emelkedett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×