eur:
395.3
usd:
371.23
bux:
65144.22
2024. április 19. péntek Emma

Nagy piaci lendület várható a felzárkózó térségben Londoni elemzők szerint

Erőteljes lendület várható a következő időszakban a felzárkózó gazdaságok piacain és mód nyílhat a gyengébb lábakon álló szuverén adósok tőkepiaci megjelenésére is annak nyomán, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a szinte konszenzusos várakozással ellentétben egyelőre nem kezd hozzá gazdaságélénkítő célú mennyiségi enyhítési programjának leépítéséhez - vélekedtek első kommentárjaikban a londoni pénzügyi elemzők.

A citybeli vélemények szerint ugyanakkor a Fed-döntéssel járó további likviditásözön a szükséges strukturális és monetáris kiigazítások folytatódó halogatásához is vezethet a feltörekvő régióban.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza csütörtök hajnali értékelésében hangsúlyozta, hogy a feltörekvő piacokon már az elmúlt héten is jobb volt a hangulat, jelezve annak a véleménynek a térhódítását, hogy a felzárkózó térség reálgazdasági alapmutatói nem annyira rosszak, mint amennyire azt a kialakult árazások tükrözik.

A szakértő előrejelzése szerint a Fed meglepő döntése még további lendületet ad a felzárkózó piacokon már elindult fellendülésnek, és ennek nyomán meredek ívű erősödések várhatók a feltörekvő térségi devizapiacokon és valószínűleg az egyéb befektetési eszközök piacain is.

Timothy Ash közölte: azzal is számol, hogy a felzárkózó piaci adósok hamarosan "hullámokban" jelennek meg a nemzetközi tőkepiacon, kihasználva a még mindig nagyon olcsó finanszírozással jellemzett kondíciókat és a valószínűsíthetően meglóduló befektetői keresletet.

Ez életmentőnek bizonyulhat olyan magas adósságmegújítási igényű szuverén adósok számára, mint Törökország, Szerbia vagy Ukrajna. A Fed-döntés nyomán kialakuló piaci helyzet most "valamivel hosszabb ideig" hozzásegíti ezeket a gazdaságokat jelentős államháztartási és külső finanszírozási igényeik piaci fedezéséhez - jósolta a Standard Bank vezető londoni elemzője.

Ash szerint ugyanakkor kérdés, hogy a felzárkózó régió gazdaságpolitikai döntéshozói miként reagálnak: előállnak-e tényleges reformokkal a változatlanul meglévő reálgazdasági sebezhetőségek kezelésére, vagy "még egy kicsit hagyják magukat sodortatni" a Federal Reserve likviditásözönének hullámával.

Hasonló dilemmát vetettek fel csütörtök hajnali értékelésükben az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzői.

A ház közgazdászai szerint a Fed által folytatott mennyiségi enyhítési ciklus leépítésének halasztásáról hozott döntés "kellemetlen mellékhatásokkal" járhat a felzárkózó régióban: arra ösztönözheti ugyanis a térség magas folyómérleg-hiányokat görgető gazdaságait, hogy a megfelelő monetáris szigorítás halogatásával lassítsák a kiegyensúlyozási folyamatot, ezzel még nagyobbra duzzasztva külső kötelezettségállományukat.A Barclays londoni elemzői szerint abban az extrém, vagy legalábbis alacsony valószínűségű esetben, ha a magas folyómérleg-hiányú gazdaságok valutái a jelenlegi szintekről meredek erősödésnek indulnak és ez az erősödés állandósul, akkor elveszhet az e gazdaságok által eddig elért versenyképesség-javulás is.

Amikor pedig a Fedferal Reserve végül tényleg hozzákezd a mennyiségi enyhítési program leépítéséhez, akkor ezekre a gazdaságokra ismét az elmúlt hónapokéhoz hasonló piaci nyomás nehezedhet, ráadásul e kiújuló nyomás gyengébb mérlegpozícióban érhet egyes országokat - vélekedtek a Barclays londoni elemzői.

A ház szakértői mindazonáltal hangsúlyozták, hogy a Fed nyíltpiaci bizottsága rendkívül enyhe monetáris alapállást jelzett a piacoknak. Ez erősítheti azokat a várakozásokat, hogy a felzárkózó piacokon tapasztalt tőkekiáramlás leállhat, sőt vissza is fordulhat, mivel a Fed-döntés természetszerűleg ösztönözheti a feltörekvő régióval kapcsolatos kockázatvállalási készséget. Ez egyelőre jelentős támogatást nyújthat a magasabb folyómérleg-hiányú gazdaságok fizetőeszközeinek - jósolták a Barclays londoni közgazdászai.

Az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató, a Commerzbank elemzői is úgy értékelték, hogy a Fed a döntéshez fűzött közleményben még a vártnál is enyhébb monetáris alapállást jelzett. A ház szakértői szerint ennek nyomán a piac elkezdheti megkérdőjelezni még azt az eddig konszenzusos nézetet is, hogy a Federal Reserve 2014 közepéig befejezi a jelenlegi mennyiségi enyhítési ciklust.

A Commerzbank elemzői szerint ez komoly változás lenne az elmúlt hetek kereskedését irányító várakozásokhoz képest, amelyek alapján a piaci szereplők már az első Fed-kamatemeléseket is elkezdték árazni.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×