Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét fenyeget a pénzügyi szakadék réme?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismét fenyegeti Amerikát a fizetésképtelenség. Hamarosan kezdődik az új pénzügyi év és a kongresszusi pártok ismét azon vitáznak, hogy meg lehet-e emelni a szövetségi költségvetés adósságplafonját.

Megint jöhet a pénzügyi szakadék réme? Miközben Washington lélegzetvisszafojtva figyelte a fővárosban kezdődött lövöldés híreit, Obama elnök értésre adta: ezúttal nem hajlandó alkudozni a Republikánusokkal az adósságplafonról, az államnak ki kell fizetnie a számláit.

Meg is kapta válaszul John Boehner kongresszusi elnöktől, hogy sajnálatos módon nem tudott a tragikus napon a pártpolitika fölé emelkedni.

Közgazdászok szerint ha nem tolják feljebb az amerikai szövetségi állam adósságplafonját, akkor október elejétől Washington nem tudja majd fizetni összes számláját. A Republikánusok - Boehner vezetésével - értésre adták, hogy Obamának további kiadáscsökkentésbe kell beleegyeznie, ha el akarja kerülni a fizetésképtelenséget.

Tavaly késhegyre menő vita folyt a kérdésben és a felek csak az utolsó pillanatban voltak hajlandók kompromisszumot kötni. Obama és Demokrata pártja kénytelen volt belemenni, hogy egy sor költségvetési programot nyirbáljanak meg, cserébe azért, hogy a konzervatívok jóváhagyják az adósságplafon emelését.

Az elnöknek azonban tovább fájhatott a feje, mert az alku részeként kitolták a lényegi döntéseket, azzal a megjegyzéssel, hogy ha nem tudnak megállapodni a kiadáscsökkentés részleteiről, akkor fűnyíróelv-szerűen, több, mint 2 milliárd dollárral csökkentik az állami büdzsé kiadásait, szinte minden területen.

Ez be is következett: Március 1-én életbe lépett a tengerentúlon "sequester"-nek nevezett intézkedés, amely kevés kivétellel, szinte minden pénzügyi fejezetben kiadáscsökkentést vezetett be - még a Pentagon számára is - és több intézménynek drasztikusan le kellett faragnia szociális programjait, a kutatás-fejlesztési kiadásokat pedig maximum 7 és fél százalékkal csökkentették. Közgazdászok a gazdasági talpra állás lelassulásától és további állások megszűnésétől tartottak.

Obama most erősnek akar mutatkozni a republikánusokkal szemben és nem akar engedni. Az is dühíti, hogy politikai ellenfelei a költségvetési vitával próbálják elzárni a csapot és megtorpedózni elnöksége fő vívmányát, az egészségügyi biztosítási reformot.

Maguk a republikánusok is megosztottak: a múlt héten a párt kemény magja vétózta meg a Kongresszusban azt a republikánus tervet, amely felvázolta: hogyan akadályoznák meg, hogy október 1-én fizetésképtelenséget jelentsen be az amerikai kormány.