Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Végre a dízelesek is örülhetnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár a hét második felében nem gyengültek tovább a finomított termékárak és a forint lendülete is alábbhagyott, a múlt heti szintekhez képest még így is elmarad az üzemanyagok ára. Az árcsökkentésnek így már csak korlátozott tere maradt. A dízelnél 4-5, a benzin esetén is legfeljebb 3-4 forintos árcsökkenés képzelhető el - írja a portfolio.

A hét elején látott nagy esés után megtorpant a Brent árfolyamának csökkenés és a hát második felében a 110-112 dolláros sávban cserélt gazdát a világpiacon. A szíriai támadás elmaradása mellett az IEA legfrissebb bőséges olajkínálatról árulkodó statisztikája is besegíthetett az árcsökkentésben - olvasható a portfolio.hu üzemanyagár-előrejelzésében.

A finomított termékárak dollárban mért jegyzésárai lefelé mozdultak a hét egészét tekintve, a benzin esetében 4,8 százalékos csökkenést, a dízel esetén 1,4 százalékos visszaesést tapasztalhattunk.

A hazai fizetőeszköz a múlt heti 228,7-es átlagos szintekről a héten 225,9-ig erősödött a dollárral szemben, ami kedvezően hathat a hazai autósok számára. A dolláros átlagárak csökkenését most a hazai fizetőeszköz erősödése is segítette. Forintban mérve a benzin 5,9 százalékos, a gázolaj 2,6 százalékos csökkenést produkált, mely kisebb részben a hazai fizetőeszköz jó teljesítményének tudható be.

A héten látott elmozdulások alapján szerdán további árcsökkenésre kerül majd sor a hazai kutakon. A benzinnél további 3-4, a gázolaj esetén 4-5 forintos árcsökkentésre kerülhet majd sor. A lépést kisebb részben a forint erősödése nagyobb részt a finomított termékára csökkenése indokolhatná. A hét elején látott 5 forintos benzinár csökkenés miatt várunk a benzin esetén kisebb ütemű vágást a jövő héten.