Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Novemberben érkezik az újabb rezsicsökkentés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
November elsejétől csökken az áram, a távhő és a gáz ára a kormány döntése szerint - mondta a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa a Híradónak. Németh Szilárd hozzátette: ehhez még törvénymódosításra is szükség lesz.

A Fidesz frakciója még a hónap elején határozott az újabb rezsicsökkentésről, akkor azonban a fűtési szezon kezdetét, október 15.-t jelölték meg időpontként. A kabinet az újabb csökkentéshez szükséges törvénymódosítások és a könnyebb számlázás miatt döntött az új dátum mellett.

Szeptember elején, a Fidesz visegrádi kihelyezett frakcióülésén jelentette be a képviselőcsoport vezetője az újabb rezsicsökkentést. Rogán Antal akkor azt mondta: az áram, a gáz és a távhő ára 11,1 százalékkal csökken majd a fűtési szezon kezdetén. A csökkenés mértékét úgy kell meghatározni, hogy a tavalyi év decemberi árakhoz képest az idei decemberi árak már húsz százalékkal olcsóbbak legyenek - mondta a frakcióvezető. Akkor két időpontot vizsgáltak, amikortól csökkenhetnek az árak, október 15-ét és november elsejét.

Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa azt mondta: utóbbi mellett döntött a kormány, de erről még az Országgyűlésnek is szavaznia kell. Elmondta, törvényt kell módosítani, és a törvénymódosításhoz időre van szükség, a november elsejei dátum ellenben tartható lesz mind a Parlamentben, mind a kormányzatnál és ez segítséget fog jelenteni a szolgáltatóknak is, hiszen akkor a számlázást nem kell megbontani a hónapra.

Idén eddig két lépcsőben csökkentek a rezsiköltségek: januártól 10 százalékkal lett olcsóbb a földgáz, az áram és a távhő ára, júliustól pedig a vízdíj, a csatorna, a szemétszállítás, a szennyvízszippantás, a PB-gáz és a kéményseprés díja mérséklődött. Ez egy átlag keresetű családnál akár évi 100 ezer forint megtakarítást jelent. A gáz, az áram, a távhő árának további 11,1 százalékos csökkentésével az eddigi 100 ezer forinton túl további havi 3-4 ezer forint maradhat a családoknál.

A fogyasztók először decemberben kapják meg azokat a számlákat, amelyeken már a november elsejétől érvényes, csökkentett árak szerepelnek.

Németh Szilárd arról beszélt: a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vizsgálja annak lehetőségét, hogy csökkenhessen a szén és a tűzifa ára is.