eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Költségvetési módosításokról tárgyal a Ház

Az Országgyűlés mai ülésnapján tárgyal az idei költségvetés azon módosításáról, amelyet az E.ON földgázipari érdekeltségeinek megvásárlása és a takarékszövetkezeti szektor átalakítása indokol.

A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

A képviselők elsőként az idei költségvetés Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által kezdeményezett módosításaihoz szólhatnak hozzá. A tárcavezető előterjesztése összesen 171 milliárd forinttal növeli a költségvetési hiányt, az uniós módszertan szerinti hiánycélt ugyanakkor a kabinet várakozásai szerint várhatóan nem veszélyezteti.

Az indítvány szerint a pénzforgalmi hiány elsősorban az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek megvásárlása és a takarékszövetkezeti szektor tőkeemelése miatt növekszik. Varga Mihály emellett 11 milliárd forint többletforrást biztosítana a felsőoktatás idei működésére, továbbá 20 milliárd forinttal segítené az Európai Unió 30 milliárd forintos támogatásával működő ivóvízminőség-javító, szennyvíz- és hulladékkezelési projekteket.

Ezt követően az ország gazdasági stabilitásáról, valamint a jegybankról szóló törvények módosításáról tartanak általános vitákat. Utóbbi előterjesztés a teljes magyar jogrendszeren átvezeti a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) történő egyesítését.

Az ülésnap további részében a villamos energiáról és a földgázellátásról szóló törvények jogharmonizációs célú változtatásait tárgyalhatják, valamint vita kezdődik a szellemi tulajdonra vonatkozó törvényváltoztatásról is.

A parlament szerdán fejezi be e heti, háromnapos ülését.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×