eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Kedvező eljárás Magyarországgal szemben Brüsszelben

Az EU által szabálytalannak minősített szerződések összegének 5 százalékát, mintegy 230-250 millió eurót érint az a pénzügyi korrekció, amiről hétfőn állapodott meg Brüsszelben a regionális politikai biztossal Lázár János miniszterelnökségi államtitkár. Az EU gyakorlatában nem ritka a kifizetések megszakítása, idén is vagy száz esetben folyamodott ehhez a Bizottság. A pénzügyi korrekciók 2 és 100 százalék között mozognak, a magyaroknál érvényesített 5 százalék ehhez képest kedvezőnek tűnik.

Új, nagyrészt már tartalékba helyezett beruházásokra fordíthatja Magyarország azt a Lázár János által 230-250 millió euróra becsült összeget, amivel a Bizottság által szabálytalannak minősített szerződéskötések miatt csökkentik összesen tíz magyar operatív program, pontosabban az azokon belül beazonosított projektek uniós kifizetését. A Brüsszel által hivatalosan javasolt 5 százalékos pénzügyi korrekcióról hétfőn állapodott meg Johannes Hahn regionális politikai biztossal Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államitkár.

Lázár, aki 230-250 millió euróra becsülte a pénzügyi korrekció mértékét, tisztességesnek nevezte a megállapodást és úgy vélte, hogy az segítséget nyújt hazánknak a felzárkóztatásra rendelkezésre álló források felhasználásához.

Az Európai Bizottság azért állította le hónapokkal ezelőtt a magyar államkincstárnak a kifizetéseket, mert a külföldiekkel szemben diszkriminatívnak minősítette azt a magyarországi gyakorlatot, ami mérnöki kamarai regisztrációhoz (és magyar nyelvtudáshoz) kötötte az uniós pénzek elköltésére kiírt pályázatokon való részvételt. A magyar hatóságoknak az elmúlt hónapokban szerződésről-szerződésre be kellett azonosítaniuk azokat a projekteket, amelyeknél ez a probléma felmerült - írja a BruxInfo.

Az EU gyakorlatában nem ritka a kifizetések megszakítása, idén is vagy száz esetben folyamodott ehhez a Bizottság. A pénzügyi korrekciók 2 és 100 százalék között mozognak, a magyaroknál érvényesített 5 százalék ehhez képest kedvezőnek tűnik.

Miként Lázár János is hangsúlyozta, most már alapvetően a magyar hatóságok gyorsaságán múlik, hogy mikor indulhatnak újra a befagyasztott kifizetések. Johannes Hahn a BruxInfo erre vonatkozó kérdésére azt mondta, hogy amennyiben október vége előtt megérkeznek Brüsszelbe az 5 százalékos korrekcióval módosított igénylések, nem kell problémára számítani a kifizetéseknél. "Feltéve, hogy a tagállamok addig elfogadják a pótköltségvetést" - tette hozzá a biztos, közvetve igazolva azokat a félelmeket, hogy akárcsak egy évvel ezelőtt, a Bizottság az év vége felé kifuthat a pénzügyi keretből, ha csak a kormányok nem teszik be a szükséges pénzt.

Magyar tárgyalópartnere úgy vélekedett, hogy "ezzel a korrekcióval 2 milliárd eurót fogunk megmozdítani Magyarországon". Lázár János ezt annak fényében mondta, hogy a biztossal több olyan intézkedést is megtárgyaltak, amelyekkel javítani lehetne a magyar felhasználást és az év végéig minimalizálni a forrásvesztés lehetőségét. Az időarányos lehívási ütemterv értelmében ugyanis Magyarországnak 2013 végéig 1350 milliárd forintról kellene tudni számlákat benyújtania Brüsszelnek, ám egyes területeken, például a környezetvédelmi beruházásoknál jelentős elmaradások vannak.

Lázár János a BruxInfo kérdésére elmondta, hogy több olyan megoldásra nyílik mód, amelyeket a kormány a Bizottsággal közösen illetve saját hatáskörben hozhat a közeli hetekben a forrásvesztés elkerülése érdekében. Az első kategóriába tartozik az operatív programok módosítása és további nagyprojektek benyújtása. Hahn reményének adott hangot, hogy ez heteken belül megtörténik és a Bizottság együttműködését ígérte az államtitkárnak.

A kormányzat azonban saját hatáskörben is több intézkedést hoz. Október 1-től újabb önerőalapot nyit a vállalkozások és önkormányzatok finanszírozási gondjainak kiváltására, ami az államtitkár szavai szerint jelentős részt szakít majd ki a 2013-as büdzsében. A támogatásokat elnyert vállalkozók 30 százalékos szállítói előleget is kapnak majd az államtól. Az állam arra is kész, hogy átvegye a döntéseket és a beruházások végrehajtását azoktól a településektől, amelyek elsősorban az ivóvízzel, a szennyvíztisztítással és a hulladékokkal kapcsolatos projektekkel jelentős elmaradásban vannak.

Orbán Viktor döntése nyomán forrásokat vonhatnak majd el 2014-ben azoktól a tárcáktól, amelyek gondozásában lévő projekteknél az év végén forrásvesztés lesz (főleg egészségügyi és oktatási projekteknél van ilyen veszély).

A biztos méltatta azt, hogy Magyarország az elsők között nyújtotta be Brüsszelnek a 2014 és 2020 közötti források elköltésének kereteket adó partnerségi megállapodás - szerinte - jól kiérlelt és mindenre kiterjedő tervezetét.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×