eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Dunaferr: felfüggesztik a létszámleépítéssel kapcsolatos nevesítést

Néhány héten belül a jelenleginél magasabb szinten folytatódnak a kormány és az ISD Dunaferr Zrt. vezetése közötti tárgyalások, és addig az elbocsátandó munkavállalók nevesítését felfüggesztik - jelentette be a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár és a cégvezető kedden Dunaújvárosban.

Egyeztetésüket követően Czomba Sándor közölte, azért kérték a létszámleépítés folyamatának szüneteltetését, mert "amíg a tárgyalások zajlanak, nem célszerű az elbocsátásban előrelépni". Hozzátette: az ügy felgyorsulását várják a magasabb szintű tárgyalásoktól, amelyek célja, hogy ne néhány hónapra, hanem évekre stabilizálódjon a Dunaferr léte.

A kapcsolattartásra kijelölt államtitkár úgy vélekedett, hogy a cégcsoport esetében hétezer ember sorsáról van szó. Hozzátette: meg kell vizsgálni, hogy hosszabb távon a két félnek milyen közös lehetőségei vannak a cég és a munkavállalók helyzetének stabilizálására.

Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője hangsúlyozta, hogy nagyra értékelik a kormány érdeklődését a cég problémái iránt. Közös célnak nevezte, hogy "a következő évekre a céget egyben tartsuk". Kiemelte, hogy a vállalatcsoport jövőjét a menedzsment nem a tulajdonosváltásban, hanem a kormánnyal való együttműködésben látja.

Jelezte, hogy a cégcsoport továbbra is elkötelezett a modernizációra irányuló beruházások és a cég hatékony működtetését biztosító program végrehajtása ügyében.

A magasabb szintű találkozók kapcsán megjegyezte: szeretnék elmagyarázni és megértetni a magyar kormánnyal jelenlegi helyzetüket.

Borbély Zoltán, a Központi Üzemi Tanács elnöke elmondta, hogy a bejelentést a munkavállalók nagy része pozitívan fogja értékelni, de lesznek, akik szerint így tovább tart a bizonytalanság.

Közölte, hogy szeptember 19-én munkásgyűlést tartanak a Dunaferrnél, amelyen a cégvezető tájékoztatást ad a Dunaferr jelenlegi gazdasági helyzetéről, az I. számú kohó átépítéséről, valamint a csoportos létszámcsökkentésről és a tervezett kiszervezésekről.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter augusztus 21-én levélben kezdeményezett tárgyalásokat a Dunaferr Zrt. tulajdonosaival a cég megvásárlásáról, miután a kormány az augusztus 19-i székesfehérvári kihelyezett ülésén arról döntött, vételi ajánlatot tesz a dunaújvárosi vasműre.

A megvásárlásról szóló döntés azután született, hogy az ISD Dunaferr Zrt. 1500 fős létszámleépítést jelentett be augusztus 12-én, amit a vállalat tartós veszteségességével indokoltak a tulajdonosok.

Később az MTI Hírcentrum úgy értesült, hogy a magyar állam a Dunaferr mintegy 150 milliárd forintos tartozásának jelentős részét vállalná át a vasmű tulajdonjogáért cserébe.

Oleg Mkrtchan, az ISD Korporáció vezérigazgatója, az ISD Dunaferr Zrt. igazgatóságának tagja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek küldött válaszlevelében jelezte: a cég tulajdonosai készek azonnali hatállyal megkezdeni a konzultációs folyamatot a cég jövőjéről.

A tulajdonosok hangsúlyozták: nagyra értékelik a figyelmet, amellyel a magyar kormány az ISD Dunaferr helyzetét kíséri, és feltétlenül számítanak az aktív együttműködésre annak érdekében, hogy közösen enyhítsék az európai gazdasági válság vállalatot sújtó hatásait.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×