eur:
395.52
usd:
372.54
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Telekommunikáció - 100 milliárd forintos bevétel az államháztartásnak

Egységesítették és meghosszabbították mindhárom telekommunikációs szolgáltató frekvenciahasználati jogosultságát 2022-ig, amiből 100 milliárd forint bevétele lesz a költségvetésnek ez alatt az időszak alatt - jelentette be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnök-helyettese.

Stratégiai jelentőségűnek és a digitális gazdaság fejlődése szempontjából mérföldkőnek nevezte azokat az együttműködési megállapodásokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnök-helyettese, amelyet külön-külön a 3 mobilszolgáltatóval kötöttek. Mátrai Gábor elmondta: módosították a szolgáltatók hatósági szerződését, amelyek a 900 és az 1800-as megahertzes (MHz) frekvenciákra szóltak, egységesítették azok határidejét 2022 áprilisáig, ez a költségvetés számára ezen időszak alatt 100 milliárd forint bevételt jelent - mondta az elnök-helyettes.

Mátrai Gábor hozzátette: a digitális átállás miatt felszabaduló 800 megahertzes tartományra és a többi még meglévő frekvenciára még az idén kiírják a pályázatokat, amelyből komoly bevételt remélnek.

Az elnök-helyettes azt sem zárta ki, hogy egy új szolgáltató lépjen be a piacra az aukciók után.

A mobilszolgáltatók jelenlévő képviselői megerősítették, hogy a szélessávú lefedettséget növelni fogják, fejlesztéseiket folytatják. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a magyarországi mobilszolgáltatók közös megegyezéssel meghosszabbították pénteken a szolgáltatók 900 és 1800 megahertzes (MHz) frekvenciák használatára szóló jogosultságát, valamint harmonizálták azok lejáratát, így mindhárom mobilszolgáltató jogosultsága egyszerre jár majd le 2022. április 7-én, illetve 8-án. A további frekvenciákra még az idén árverést hirdet az NMHH.

A korábbi hatósági szerződések alapján a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone frekvenciahasználati jogosultsága az 1800 megahertzes (MHz) frekvenciasávban 2014. október 7-ig szólt volna, míg a 900 MHz-es sávot a Vodafone 2014. október 8-ig, a Telenor és a Magyar Telekom pedig 2016. május 4-ig használhatta volna - írja az MTI.

Az NMHH még az idén új tendert ír ki az állam tulajdonát képező összes többi - a meghosszabbítással nem érintett - frekvencia hasznosítására. Ebbe beleértendők az előző, még 2011-ben kiírt frekvencisáv szabad blokkjai, továbbá a digitális átállással felszabaduló 800 megahertzes frekvencia is.

Az NMHH legutóbb 2011. augusztus 4-én írt ki tendert a 900 megahertzes frekvenciatartomány szabad blokkjaira. A hatóság 2012. január 31-én kihirdetett határozata nyertessé nyilvánította a Magyar Posta Zrt., az MFB Invest Zrt. és a Magyar Villamos Művek Zrt. által alkotott konzorciumot. A konzorcium által létrehozott - így közvetetten állami tulajdonú - MPVI Mobil Zrt. az elnyert frekvenciával negyedik mobilszolgáltatóként jelent volna meg a piacon. A másik három magyarországi mobilszolgáltató szintén nyert frekvenciablokkokat.

Az NMHH határozatát a már piacon lévő három szolgáltató a bíróságon megtámadta. A perben a végső ítéletet a Kúria hozta meg 2013. február 26-án. A Kúria úgy ítélte meg, hogy az MPVI jogszerűtlenül nyerte el a jogot a mobilhálózat kiépítésére, valamint a három korábbi piaci szereplő is jogszerűtlenül szerzett újabb frekvenciablokkokat.

A frekvenciahasznosítás ügye azóta függőben volt. Az NMHH időközben, április 8-án bejelentette, hogy új stratégiai alapokra kívánja helyezni az együttműködést a mobilszolgáltatókkal, és ennek első lépéseként nem kívánja automatikusan meghosszabbítani a szolgáltatók jelenlegi frekvenciahasználati jogosultságát. A piaci szereplők, bár vitatták a hatóság álláspontját - a Vodafone be is perelte az NMHH-t -, abban mindenki egyetértett, hogy a frekvenciahasznosítás ügyét mielőbb rendezni kell. A mobil szélessávú szolgáltatás bővítése ugyanis minden szereplőnek, így az államnak, a szolgáltatóknak és a fogyasztóknak is érdekében áll.

A frekvenciaárverés ügyét az is hátráltatta, hogy az NMHH korábbi elnöke, Szalai Annamária 2013. április 12-ei halála óta a hatóság elnök nélkül működött, a spektrumkészlet értékesítéséhez pedig elnöki jóváhagyás szükséges.

Karas Monika, az NMHH augusztus 19-én hivatalba lépett új elnöke csütörtöki bemutatkozó sajtótájékoztatóján közölte, hogy napokon belül aláírja azokat a rendeleteket, amelyek elősegítik a mobilfrekvenciák hatékony hasznosítását. Hangsúlyozta, hogy a már elkészült rendeletektől a mobilpiaci verseny erősítését és versenyképes árakat vár. Hozzátette, azt is, hogy a szabályozásnak biztosítania kell az előfizetők minél jobb kiszolgálását és új piaci szereplők megjelenését.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 17:01
×
×
×
×