Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Matrica bevezetésével tennék felhasználhatatlanná a zsebszerződéseket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jövőben minden ügyvéd előtt készült szerződésre egy időbélyegzővel ellátott matrica kerülne, így a korábban, dátumozás nélkül készített szerződéseket, így a zsebszerződéseket sem lehetne felhasználni - ismertette a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) javaslatát Bánáti János elnök, a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság ülésén, pénteken Budapesten.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elfogadta a MÜK javaslatát - közölte Répássy Róbert, a tárca államtitkára. A zsebszerződésekkel kapcsolatban Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára reményét fejezte ki, hogy 2014. május 1-jétől spekulációs céllal nem lehet földet vásárolni Magyarországon, termőföldet csak helyben lakó földműves szerezhet.

A megszületett megoldás onnan indult, hogy Nagy István fideszes képviselő önálló törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amellyel azt kívánta megakadályozni, hogy a termőföld megszerzését korlátozó szabályokat ki lehessen játszani.

Mint Bánáti János elmondta, ennek egyik szabálya a zsebszerződések ügyében "feltörte" volna az ügyvédi titoktartást, amivel nem értett egyet a MÜK. Ezért ehelyett azt javasolták, hogy a törvény hatályba lépése után létrejött szerződésekre kerüljön egy olyan matrica, amelynek a felragasztási időpontját egy központi adatbázisban rögzítik, vagyis időbélyegzővel látják el. Miután a zsebszerződéseken rendszerint nincs dátum, így azokat nem lehetne felhasználni, illetve megszűnne annak a lehetősége, hogy utólag visszadátumozzanak szerződéseket.

Bánáti János analógiaként felhozta: a lakásmaffiát az ingatlan adásvételi szerződések kötelező ügyvédi ellenjegyzésével lehetett visszaszorítani.

Répássy Róbert hitelesítő, sorszámozott biztonsági matricának nevezte a tárcája által is támogatott megoldást, mivel az erősíti a szerződésbe vetett bizalmat. Elképzelhetőnek tartotta azt is, hogy valamennyi ügyvédi okiratra felkerüljön a matrica.

Az államtitkár elmondta: a büntetőeljárási törvénybe vissza akarják állítani azt a szabályt, hogy a tanúnak is lehessen jogi képviselője. Ez a lehetőség 2011-ben került ki a törvényből.