eur:
394.41
usd:
369.49
bux:
65741.88
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Szeptemberben véget érhet az MNB enyhítési ciklusa

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ebben a hónapban valószínűleg végrehajt még egy minimális mértékű kamatcsökkentést, de ezzel véget is érhet az enyhítési ciklus, tekintettel a forintgyengülésre és az egyre bizonytalanabb külső kockázati környezetre - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A UBS - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai befektetők számára összeállított elemzésükben közölték: felülvizsgált várakozásuk szerint az MNB Monetáris Tanácsa e hónap végén 0,10 százalékponttal 3,70 százalékra csökkenti alapkamatát, és ezután be is fejezi a kamatcsökkentési sorozatot.

Megítélésük szerint "gyors ütemben fogy" a mozgástér a további enyhítésekhez, különös tekintettel arra, hogy az augusztusi MNB-kamatcsökkentés óta a forint a 300 forint/eurós határszint fölé gyengült, és a globális kockázati környezet is bizonytalanabbá vált.

A ház szerint az augusztusban végrehajtott 0,20 százalékpontos MNB-kamatcsökkentés is már kompromisszumnak tűnt, amely tükrözhette egyrészt a magyar jegybank azon nézetét, hogy a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés és az alacsony kapacitás-kihasználtság elősegíti a 3 százalékos inflációs cél tartását, másrészt viszont azt, hogy a már akkor is bizonytalan globális piaci kondíciók óvatosabb monetáris alapállást tesznek szükségessé.

Az MNB várható kamatpályájáról mindazonáltal erősen megoszlanak a vélemények a londoni elemzői közösségben.

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a legutóbbi közép- és kelet-európai gyáripari aktivitási mérőszámokat kommentáló, e héten összeállított helyzetértékelésükben úgy vélekedtek, hogy mivel a magyar gazdaságban még csak ezután várható a növekedési folyamat megszilárdulása, az MNB a legnagyobb valószínűséggel továbbra is enyhítési alapállásban marad, legalább az idei év végéig.

A RBS londoni szakértői szerint az MNB 3,00 százalékig csökkenti alapkamatát a jelenlegi enyhítési ciklusban.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászainak alapeseti előrejelzése az, hogy az MNB 3,50 százalékig csökkenti alapkamatát.

A cég londoni szakértői szerint megvan az esélye az ennél "kissé még nagyobb mértékű" enyhítésnek, kiemelték ugyanakkor azt is, hogy a magyar kockázati mérőszámok, elsősorban a CDS-árazások az elmúlt egy hónapban gyengültek a térségi gazdaságok - például Románia és Lengyelország - hasonló mutatóihoz képest.

A ház ráadásul jövőre 3,2 százalékig visszagyorsuló átlagos inflációt vár Magyarországon.

A JP Morgan elemzői szerint mindezek alapján az MNB várhatóan nem lesz abban a helyzetben, hogy jelentősen a Matolcsy György jegybankelnök által korábban jelzett 3,00-3,50 százalékos kamatmélypont-sáv középpontja alá csökkenthesse alapkamatát a jelenlegi enyhítési ciklusban.

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja befektetők számára e héten összeállított átfogó őszi előrejelzésében azt valószínűsítette, hogy az MNB várhatóan a bizonytalanabbá vált külső környezetben is folytatja a monetáris enyhítést. A Morgan Stanley londoni elemzői azzal számolnak, hogy ha a külső kondíciók nem romlanak tovább, akkor a 0,15-0,20 százalékpontos lépésenkénti MNB-kamatcsökkentés válhat az "új normává".

A ház szerint az MNB alapkamata még a jelenlegi volatilis külső környezetben is 3,50 százalékig süllyedhet már a következő pár hónapban - a cég elemzői eddig decemberre várták ezt a szintet -, és ha a kockázati kondíciók a negyedik negyedévben konstruktívabbá válnak, a Morgan Stanley londoni szakértői szerint 3,00 százalékos MNB-kamatmélypont sem zárható ki.

A cég szerint ugyanakkor jövőre a várhatóan visszagyorsuló magyarországi infláció és az emelkedő globális kamatok miatt napirendre kerülhet a szigorítás. A Morgan Stanley ennek alapján 0,50 százalékos MNB-kamatemelést valószínűsít 2014 második felére.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×