Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Devizahitel: teljesíthető-e Rogán kérése?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szinte teljesíthetetlen ultimátumot adott a bankoknak a Fidesz frakcióvezetője - mondta Palkó István, a portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak azután, hogy Rogán Antal bejelentette: a bankoknak november elsejéig kell módosítaniuk a devizahitel-szerződéseket, különben - akár az ő kárukra - fognak törvényjavaslatot megfogalmazni és elfogadni.

Rogán Antal gyakorlatilag a devizahitelek kijavítására szólította fel a bankokat, ez azonban az elemző szerint jelenleg alig értelmezhető. Szakmai érvek ugyan szólnak amellett, hogy lehet javítani a szerződéseken például azzal, hogy az árfolyamrés alkalmazását betiltják a bankok számára, vagy referencia-kamatozásúvá teszik a meglévő devizahiteleket, de nem tudni, hogy a Fidesz frakcióvezetője erre gondolt-e.

"Mindenesetre kétlem, hogy másfél-két hónap alatt mindezt a bankok több százezer szerződés esetében meg tudnák tenni " - jegyezte meg Palkó István.

Azt is kifejtette, hogy mivel Rogán követelménye szinte teljesíthetetlennek tűnik, nagy valószínűséggel november-december folyamán a kormány akarata fog érvényesülni a devizahitelesek ügyében. Tehát olyan javaslatot fogad majd el a parlament, amely politikai szempontoknak is megfelel, és teljesíti a fél évvel a választások előtt álló kormánypártok kívánalmait.

A Fidesz-frakcióvezető szavaiból az elemző arra következtetett, hogy a szerződések kijavítása a lakáscélú és a szabad felhasználású jelzáloghitelesekre vonatkozna. Ez az a kör, amelynek a végtörlesztéssel és az árfolyamgáttal adott segítséget a kormány, tehát beleillik az eddigi adósmentő programokba.

Hanganyag: Panulin Ildikó