eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Baranyay: A térség fejlődése az unió egészén lendíthet

Az Európai Beruházási Bank új magyar alelnökének az a szándéka, hogy az előkészítés alatt álló, illetve folyamatban lévő magyar projekteket - a hozzá tartozó többi kelet-közép-európai tagországi programmal egyetemben - maximálisan támogassa, s közreműködjön abban, hogy jó döntések szülessenek. Baranyay László az InfoRádiónak hangsúlyozta: nemcsak a térségnek, hanem az Európai Uniónak is érdeke, hogy a régió a fejlődésével a közösség egésze számára impulzust adjon.

A Magyar Fejlesztési Bank korábbi elnök-vezérigazgatóját szeptember 1-jén választották meg a luxemburgi székhelyű Európai Beruházási Bank Igazgató Bizottsága alelnökévé. Baranyay László lesz a felelős az Európai Unió legnagyobb hitelintézetének programjaiért Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában és Szlovéniában.

Baranyay László az uniós intézmény befolyását illusztrálva utalt arra, hogy a hitelintézet jegyzett tőkéje rendkívül magas, 240 milliárd euró. Tavaly az adózás előtti eredménye 2,7 milliárd euró volt - ez mintegy 810 milliárd forint, ami nagyságrendileg az éves magyar költségvetési hiány mértékének felel meg.

Beszámolt arról, hogy jelenleg mintegy 100 országban futnak az Európai Beruházási Bank által finanszírozott programok. Legfőbb céljuk, hogy elősegítsék az egyes tagországok közti fejlődésbeli különbségek mérséklését és ezen keresztül erősítsék az egész Európai Unió versenyképességét.

Az alelnök megítélése szerint felértékelődik a hitelintézet szerepe egy olyan időszakban, amikor Európának komoly válságjelenségekkel kell szembenéznie. Az euróövezet pénzügyi rendezése az Európai Központi Bank hatáskörében zajlik, a gazdasági növekedés elindításában, finanszírozásában viszont az Európai Beruházási Bank aktívan közreműködhet. Ez utóbbi jegyében indítottak idén egy új programot, amelyben mintegy 60 milliárd euróval kimondottan a térség beruházásait kívánják segíteni.

Magyarország esetében a bank közvetlenül a magyar állam számára is nyújt finanszírozást, állami intézményekkel is kapcsolatban áll, továbbá Magyarországon rezidens magánhitelintézeteknek is biztosít forrásokat, például kis- és középvállalkozási programok esetében. A Kereskedelmi és Hitelbankkal éppen most van napirenden ilyen jellegű megállapodás kötése.

Kitért arra is, hogy az egyes projektek jóváhagyásának szigorú, többlépcsős szabályozási rendje van. "Az, hogy ebben közreműködöm, nem jelenti azt, hogy a döntési kompetencia is nálam van" - hangsúlyozta Baranyay László. Hozzátette: a rendszer kizárja annak lehetőségét, hogy a támogatások során egyéni döntéseket, kapcsolatokat érvényesíteni lehessen.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×