eur:
394.99
usd:
370.67
bux:
65121.89
2024. április 19. péntek Emma

Beszerzésimenedzser-index: növekedés augusztusban

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 51,7 pont, 2,7 százalékponttal magasabb a júliusinál - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn az MTI-vel.

A mutató 50 pont alatti értéke a feldolgozóipari tevékenység visszaesését, az annál nagyobb értékek az ágazat bővülését jelzik.

A társaság jelentése szerint a korábbi augusztusokkal összevetve az idei érték elmarad az 52,1 pontos hosszú távú átlagtól, de meghaladja az elmúlt három év 50,8 pontos átlagát.

A jelentés készítői hangsúlyozzák, hogy áprilistól a BMI értéke folyamatosan 50 pont körül ingadozik, nem mutat határozott trendet.

A BMI komponensei közül a termelési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, de a május havi szűkülés után így is a termelt mennyiség emelkedését jelzi harmadik hónapja. Az új rendelések indexe enyhén nőtt.

Az augusztusi szállítási átfutási idő hosszabb lett júliushoz képest, de a növekedés üteme csökkent. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 2010 és 2011 után.

A vásárolt készletek emelkedni kezdtek az elmúlt hónapban tapasztalt csökkenés után. Az idei augusztusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján erősen átlag feletti, és a harmadik legmagasabb.

A foglalkoztatottsági index augusztus havi értéke már bővülésre utal. A mutató 2012-ben négy hónapban jelzett csökkenést - júliusban, augusztusban, októberben, és decemberben -, 2013 januárjától bővülést mutatott egészen áprilisig, majd a trend abbamaradt, és május-július között folyamatosan csökkenést mértek. Augusztusban megállt ez a folyamat.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent a júliusihoz képest, de egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi.

A beszerzési árak enyhe növekedése folytatódott augusztusban, ezzel a beszerzési árak az elmúlt negyvenkét hónapban negyvenegy alkalommal növekedtek.

A késztermékkészletek szintje augusztusban enyhén magasabb lett. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei némileg átlag felettinek mondható, és a hatodik legmagasabb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett júliushoz képest, de a február-májusi négy hónap bővülés után továbbra is az import mennyiségének csökkenését jelzi, immár harmadik hónapja. Ezzel szemben az exportindex eltérő folyamatot mutat, értéke csökkent az előző hónaphoz képest, de még éppen 50 pont felett maradt.

A válaszadók jelentősebb áremelkedést jeleztek a cement, cserép, kavics, mész, polipropilén, PVC por, sertés, tej, tégla esetében, jelentősebb árcsökkenésről számoltak be az ezüst, a fémek, a liszt, a réz és a tojás területén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×