eur:
394.62
usd:
371.74
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Londoni elemzők: továbbra is lehetséges a 3 százalék alatti MNB-alapkamat

Továbbra is lehetséges, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata 3 százalék alá süllyed a jelenlegi enyhítési ciklus végére - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A City elemzői közösségében mindazonáltal nem ez a konszenzusos előrejelzés; a londoni elemzői prognózisok zöme 3,25-3,50 százalékos kamatszinten valószínűsíti az MNB enyhítési ciklusának végpontját.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó gazdaságokra szakosodott közgazdászai az alapkamatot 0,25 százalékponttal 4,00 százalékra csökkentő előző napi monetáris tanácsi döntésre és Matolcsy György MNB-elnök azt követő tájékoztatójára visszatérő szerdai elemzésükben azonban közölték: fenntartják azt az előrejelzésüket, hogy a magyar jegybank alapkamata 2,50 százalékig csökken.

A ház elemzőinek becslése szerint ha a kormány újabb 10 százalékos háztartási energia-árcsökkentést érvényesít, akkor még 2014 végén is az MNB 3 százalékos célja alatt lesz az infláció.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×