eur:
392.71
usd:
366.09
bux:
66785.71
2024. április 25. csütörtök Márk

Ezért nőtt átmenetileg az államadósság

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint az időarányosnál magasabb forint állampapír-kibocsátások növelték meg az adósságállományt az év első hónapjaiban, ennek köszönhetően azonban az ország a nemzetközi befektetői hangulat esetleges romlása esetén is meg tud felelni törlesztési kötelezettségeinek.

A magyar államháztartás GDP-arányos adóssága az Eurostat hétfőn publikált adatai szerint március végén 23 339 510 millió forint, a GDP 82,4 százaléka volt, az előző negyedév végén pedig 22 385 620 millió forint, a GDP 79,2 százaléka, a múlt év első negyedének a végén pedig 22 402 732 millió forint, a GDP 79,9 százaléka. Az adatok megegyeznek az MNB által július elején közölt előzetes adatokkal. Az államadósság negyedéves növekedésében döntő szerepe volt a februári 3,25 milliárd dolláros kötvény-kibocsátásnak.

A szaktárca keddi közleményében hangsúlyozza: a jelenlegi kormány "a médiában megjelent megalapozatlan és szakmaiatlan valótlan állításokkal szemben" hivatalba lépése óta elkötelezett az államadósság tartós csökkentése mellett, és olyan gazdaságpolitikát folytat, ami ezt lehetővé is teszi.

Az Alaptörvényben egyértelműen rögzítették, hogy az Országgyűlés csak olyan központi költségvetésről szóló törvényt fogadhat el, amely az államadósság teljes hazai össztermékhez viszonyított arányának csökkentését tartalmazza. Ehhez a kormány a továbbiakban is ragaszkodik - írja a tárca.

Az NGM közleményében kifejti: az adósságállományt a magas forint állampapír-kibocsátások növelték. Az év első hónapjaiban az időarányos tervet meghaladó bruttó forint kibocsátások valósultak meg, ami által stabilabbá válik az adósság finanszírozása az év hátralévő részében.

Ha az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) egyfajta tartalékot képez, a nemzetközi befektetői hangulat esetleges romlása esetén is meg tud felelni az ország a hátralévő törlesztési kötelezettségeinek. Ennek tükrében az átmeneti állománynövekedés kedvező helyzetként és az adósságkezelő előrelátásaként értékelhető.

Az NGM szerint a forint- és a nagyon jelentős méretű devizaalapú kötvénykibocsájtás is a tartalékképzést szolgálja, ami a kormány szándékának megfelelően lehetővé teheti az ország IMF-hitelének előtörlesztését.

Az NGM tisztában van az államadósság jelenlegi szintjével. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy az adósság hullámzik, alakulását csak hosszabb távon és csak GDP-arányosan vizsgálva lehet objektív képet kapni. Az államadósság valóságos mértékét az idén esedékes törlesztőrészlet, valamint a jövő évi törlesztőrészlet esetlegesen előrehozott kifizetése után lehet látni - tartalmazza a közlemény.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×