eur:
393.76
usd:
368.42
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Az energiatakarékosság a cél - de miből fizetik a felújítást?

Felméreti a kormány a lakó- és középületek energetikai jellemzőit. Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet igazgatója azt mondta az InfoRádiónak, ezzel a kimutatással látni lehet, hogy az országban hol és milyen felújításra lehetne szükség.

Magyarországon a 4,3 millió lakás 73 százaléka nem felel meg az energetikai elvárásoknak, ezért csak a régi épületek korszerűsítése után lehetne megkezdeni az energiahatékonysági felújítást. Ennek a legfőbb akadálya, hogy nincs elég forrás, ugyanis a magyar lakosság csupán 12 százalékának van megtakarított pénze.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet igazgatója szerint a felújítások csak állami szerepvállalással képzelhetők el, és erre számos nemzetközi példa van például Bulgáriában, Ausztriában vagy Németországban. A felmérés azért is hasznos lehet, mert kiderül belőle, hogy mennyi lenne a felújítás költsége. Az újjáépítés azonban megtérülne, ezért befektetésnek sem rossz.

Bart István kiemelte, hogy a korábbi vissza nem térítendő támogatás modelljétől el kell szakadni, ugyanis ezt csak azok tudják igénybe venni, akik ki tudják fizetni az önrészt. Az állami támogatásra pedig nem azok vannak rászorulva, akik amúgy is elő tudják teremteni a milliós nagyságú összeget. 

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×