eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az Eximbank 100 millió eurós hitelszerződést írt alá

A Magyar Export-Import Bank (Eximbank) egy 100 millió euró összegű hitelszerződést írt alá a Kínai Export-Import Bankkal, a hitel elsősorban Magyarországon működő cégek Kínába irányuló exporttevékenységét hivatott bővíteni - tájékoztatta Varga Mihály csütörtökön az MTI-t.

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette: a hitellel nemcsak hazai vállalkozások exporttevékenységét szeretnék segíteni, hanem lehetőséget teremteni arra is, hogy a külföldi - akár speciálisan kínai tulajdonú - cégek számára is rendelkezésre álljon a hitelkeret.

A miniszter azt is elmondta, hogy az Eximbank kínai partnerszervezetével egy együttműködési megállapodást is aláírt, amely szerint Magyarország 30 millió dollárral járul hozzá az 500 millió dollárral induló kínai közép-kelet-európai befektetési alap elindulásához.

A következő években az alapból 100 millió dollárt fektetnének be Magyarországon, elsősorban az infrastruktúra-fejlesztés, a telekommunikáció és az energetika területén, "vagyis Magyarország szempontjából egy kedvező befektetési helyzet alakulhat ki" - fogalmazott Varga Mihály.

Hangsúlyozta: a Nemzetgazdaság Minisztérium kiemelt célja, hogy olyan forrásbevonások történjenek, amelyek segítik a magyar vállalkozásokat befektetési lehetőségeik, exporttevékenységük bővítésében és ez a két megállapodás is ezt szolgálja. Varga Mihály szerint a megállapodások jelentősen megnövelik a magyar vállalkozások exportlehetőségeit, és lehetővé teszik, hogy olyan beruházások legyenek az országban, amelyek hozzájárulhatnak a gazdasági növekedés erősítéséhez.

Varga Mihály jelezte: az Eximbank számára rendelkezésre áll az a forrás, amellyel a befektetési alap tőkéjéhez hozzá tud járulni, vagyis nem szükséges újabb kötvénykibocsátás.

A nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy a magyar Eximbank és a kínai Wanhua tulajdonában lévő Borsodchem vegyipari vállalat 70 millió eurós hitelmegállapodást kötött exportfejlesztésre.

A miniszter akkor emlékeztetett arra, hogy az Eximbank decemberben 500 millió dolláros kötvénykibocsátással tett szert új forrásokra.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×