eur:
393.3
usd:
367.5
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Három eurótagállam a világ tíz legkockázatosabb adósa között

A világ tíz legkockázatosabb államadósa közül három az euróövezet tagja a legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport szerdán ismertetett idei második negyedéves országkockázati összesítése szerint.

Magyarország - amely tavaly kikerült e tízes mezőnyből - tovább javított helyezésén.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató csoport szerdán Londonban bemutatott új listáján változatlanul Argentína áll az élen, és a legkockázatosabb tíz államadós között van az eurógazdaságok közül Ciprus, Görögország és Portugália.

Ezek az eurótagállamok olyan országokkal együtt szerepelnek a legkockázatosabb tízes csoportban, mint Pakisztán, Venezuela, Ukrajna, Egyiptom, Libanon és Irak. Argentína után Ciprus a világ második legrizikósabb államadósa a kimutatás szerint.

A legbiztonságosabb szuverén adósok tízes mezőnyében a közép-európai EU-gazdaságok közül most először szerepel Csehország.

A cég az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) júniusi utolsó árazásai, és az ennek alapján számolt, halmozott távlati törlesztésleállási rizikó alapján dolgozta ki a vizsgált országok kockázati sorrendjét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×