Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre több adót vetnek ki az önkormányzatok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jelentősen emelkedett az elmúlt években több önkormányzati adóból származó bevétel, a csökkenő iparűzési adót a jelek szerint a lakossági adóból pótolják a helyhatóságok - írta a Napi Gazdaság.

A lap szerdai számában ismertetett adatok szerint a teljes helyi adóbevétel 2010-2012-ben szerényen, öt százalékkal emelkedett. Továbbra is az iparűzési adóból származik a legtöbb bevétel, ez tavaly 446 milliárd forint volt, ami szinte megegyezik a 2010-es adattal, tízmilliárd forinttal elmarad ugyanakkor a 2011-es bevételtől. A kiesést próbálják kompenzálni az önkormányzatok.

Míg például az idegenforgalmi adóból 2011-ben 6,7 milliárd forint folyt be, addig tavaly nyolc, s ez több mint 16 százalékos emelkedés, miközben tavaly mindössze hat százalékkal nőtt a vendég-, s nyolccal a vendégéjszakák száma országos szinten a KSH adatai szerint.

A vállalkozásokra kivetett kommunális adó kivezetésével nem csökkent a teljes kommunális adóból származó bevétel, ami a lap szerint azt mutatja, hogy a kiesést a lakosságra terhelték. Míg 2010-ben alig több mint tízmilliárd forint volt az ebből származó bevétel, addig tavaly már 13 milliárd forint. A lakosság 29 százalékos tehernövekedést szenvedett el a kommunális adózásban.

Ennél is durvábban nőtt azonban az ingatlanok után fizetendő adó. Építményadóból és telekadóból összesen több mint 106 milliárd forint bevételt szereztek az önkormányzatok 2012-ben, ami a 2010-es bevételhez képest 36 százalékos emelkedés. Évente egyaránt 16,5-16,5 százalék volt a növekedés a bevételekben. Az építőipari adatok ismeretében ezt a drasztikus növekedést nem magyarázhatja az újabb és újabb adóalanyok, adózás alá tartozó ingatlanok megjelenése, csak a kemény adóemelés - állapítja meg a lap.