eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kovács Árpád: az államháztartás hiánya a tervezett szinten tartható

A múlt év második felében megteremtődtek a növekedés feltételei, az államháztartás hiánya pedig az idén is a tervezett szinten tartható - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kovács Árpád a KT és a Magyar Közgazdasági Társaság által a költségvetési politika és a gazdasági növekedés kapcsolatáról tartott konferencián tartott előadásának főbb megállapításait összegezte.

A sajtótájékoztatón Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, a KT tagja kegyelmi állapotnak nevezte a jelenlegi helyzetet, amikor az infláció 3 százalék alatti, a hiány nem éri el a GDP 3 százalékát, és az államadósság folyamatosan csökken.

A KT kötelessége, hogy félévente véleményt nyilvánítson a központi költségvetés végrehajtásáról, és az államadósság várható helyzetéről. Kovács Árpád a tavalyi és az idei első féléves értékelést állította párhuzamba.

Tavaly az egyszeri hatások domináltak az első félévben, a kiadási tételeknél túllépések, a bevételeknél pedig elmaradások jelentkeztek. A bevételek jelentős részénél idén is elmaradások keletkeztek. Ennek oka a tervezettnél alacsonyabb növekedés, és infláció, továbbá az új adónemek nehéz tervezhetősége. A KT elnöke azonban úgy vélte, a költségvetési tartalékból pótolhatók ezek a kiesések.

Kovács Árpád dicsérte a kormányt azért, hogy folyamatosan korrigálja a költségvetés mindkét oldalát. Utalt a májusi egyenlegjavító intézkedésekre, továbbá az augusztusban hatályba lépő közteherviselési intézkedésekre, amelyek a bevételi oldalt érintik.

Kérdésre válaszolva a KT elnöke úgy vélte, hogy a kormány által tervezett 0,7 százalékos növekedés ebben az évben tartható, bár 0 és 2 százalék között bárhol lehet a végeredmény. Az alacsony inflációról szólva pedig azt mondta, hogy "senki sem számított" arra, és ezáltal csökkennek a költségvetés bevételei.

Domokos László ehhez kapcsolódva jelezte, hogy az alacsony alapkamat és infláció miatt egyes ágazatokban már most javult a beruházások megtérülése.

A számvevőszéki elnök beszélt még a tájékoztatón arról a monitoring rendszerről, amelyet az ÁSZ alakított ki a zárszámadások és a költségvetések értékelésére.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója azt a tanulmányt ismertette, amely a német és a magyar gazdaság teljesítménye közti összefüggésről készült. Egészen 2010-ig nagyon szoros volt a korreláció a német világexport, és a Németországba irányuló magyar export között. Azóta a magyar export dinamikája visszaesett, pedig a németországi export többségét Magyarországon letelepedett német cégek adják. Ahhoz, hogy a német világexporttal újra együtt haladjon a magyar export, a tőkevonzó képességet kell helyreállítani. Nem elég az, hogy egy külső piac húzza a magyar exportot, azt belülről is serkenteni kell - tette hozzá.

A tájékoztatón jelen volt Szűcs Tamás, az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője is, aki az unió és a tagállamok közti viszonyról, valamint a fenntartható gazdasági növekedésről beszélt, illetve kiemelte az EU országspecifikus ajánlásait, amelyeket figyelembe kell venni a jövő évi költségvetésben.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×