eur:
394.18
usd:
371.03
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Száz forint alá is mehet a magyar dinnye kilója

Cáfolta a Népszabadság cikkének állítását a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, hogy egyáltalán szándék lett volna a dinnye árának egyeztetésére. Budai Gyula hangsúlyozta: csak azt kérték a kereskedőktől, hogy amíg dinnyeszezon van, magyar dinnyét áruljanak. A termelők 100 forint feletti árra számítanak.

A Népszabadság írta azt, hogy információi szerint az áruházak elutasították azt a kezdeményezést, hogy egység áron kínálják a magyar dinnyét. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára határozottan elutasította a feltevést. Budai Gyula azt mondta: az egyeztetésen jelenlévő egyik fél sem hozta szóba az árakat.

Csak azt kértük, hogy magyar dinnyét áruljanak a szezonban - tette hozzá az InfoRádiónak.

Budai Gyula viszont azt megígérte, hogy a szezon kezdetével, azaz nagyjából egy hét múlva ellenőrzések is indulnak, mind az üzleteket, mind az út melletti árusokat és a nagybani piacon árulókat is ellenőrizni fogják.

Magyarországon jelenleg 5600-5800 hektáron termelnek dinnyét, és mintegy 250 ezer tonna termés várható - mondta a Magyar Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke. Oravecz Tamás hozzátette: hektáronként másfél millió forint a költsége egy termelőnek, és legalább 10 százalékos haszonban reménykednek.

Az import dinnye kilója most 200 forint körül van. Az államtitkár úgy becsülte, a magyar dinnyét 120 forint körüli áron kínálják majd, de augusztus második felére 100 forint alá mehet az ár.

A magyarországi dinnyeszezon nagyjából 1 hét múlva indulhat be, akkor nagy valószínűséggel magyar dinnyét fog vásárolni a fogyasztó, és a konkrét árak is akkorra alakulnak ki. Üzletenkénti nagy eltéréssel azonban ne számoljunk.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×