eur:
394.04
usd:
364.79
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Így változik a bankolás a tranzakciós illeték emelésével

Gyakorlatilag minden bank emeli a tranzakciókhoz kapcsolódó díjakat azután, hogy a kormány is emelte a tranzakciós illetéket. A kártyás vásárlások után a legtöbb pénzintézetnél nem lesz külön díj, viszont a kártyadíj emelkedni fog. A PSZÁF már két bankot megbírságolt az illeték áthárítás miatt.

Egyértelmű drágulást hozott az ügyfeleknek a tranzakciós illeték megemelése, a bankok szinte mindegyike reagált és közzétette a változásokat. A Pénzcentrum.hu munkatársa azt mondta: az emelkedés egy az egyben leképezi az illetéknövekedést, azaz 3 ezrelék az elektronikus utalásoknál, és 6 ezrelék a készpénzfelvételnél. Micskei Lajos hozzátette: a bankkártyás vásárlás a korábbi hiedelmek ellenére egyelőre díjmentes marad.

A kártyás vásárlások ingyenesek maradhatnak, de a kártya- és éves díjak változni fognak, pár száz, akár 500-1000 forintos emelkedés is lehetséges - tette hozzá.

A pénzügyi szolgáltatások árainak változásáról a bankoknak kötelessége 60 nappal korábban értesíteni ügyfeleit, ezért jelentek meg sorra a hirdetmények július elején, így várhatóan szeptembertől már az emelt árakat érvényesítik a pénzintézetek.

Érdemes azonban alaposan átböngészni az említett banki közzétételeket, ugyanis az emelésen kívül más apróbbnak tűnő változások is lehetnek, van ahol például eltörlik a korábban még két ingyenes készpénzfelvételt, vagy a számlavezetés díja lesz magasabb. Bár verseny várhatóan lesz a bankok között e téren, emelés nélkül nagy valószínűséggel kevesen fogják megúszni a jogszabályi változásokat.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az InfoRádióhoz eljuttatott közleményében kiemelte: a hitelintézetek csak akkor módosíthatják az ügyfelek számára kedvezőtlenül a számlaszerződések feltételeit, ha az adott díj, költség szerződésben rögzített számítási módját nem változtatják meg, illetve ennek során nem vezetnek be új díjat vagy költséget.

A PSZÁF az elmúlt időszakban a hitelintézeti és fogyasztói oldalról is több megkeresést kapott arra vonatkozóan, hogy a hitelintézetek a pénzügyi tranzakciós illeték 2013. évi bevezetése kapcsán módosíthatják-e a pénzforgalmi szolgáltatások körébe eső folyószámlákra vonatkozó szerződéseiket. A kamatot, díjat vagy költséget érintő kedvezőtlen egyoldalú szerződésmódosításokat a hitelintézeti törvény ugyan nem zárja ki, ám azokra csak korlátozásokkal ad lehetőséget. A PSZÁF e jogszabályi előírások betartását ellenőrzi.

A Felügyelet már két pénzintézetet is megbírságolt a tranzakciós illeték áthárítása miatt: a KDB bankot és a Volksbankot. Előbbire tízmilliós bírságot szabott ki, megtiltotta a jogsértés folytatását és kötelezte a jogtalanul beszedett több tízmillió forint ügyfeleknek történő visszafizetésére.

A Volksbankra a hatóság 21 millió forint bírságot szabott ki, megtiltotta a jogsértés folytatását és kötelezte a jogtalanul beszedett bő kétszázmillió forint ügyfeleknek történő visszafizetésére augusztus közepéig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×