eur:
392.62
usd:
366.17
bux:
66768.87
2024. április 25. csütörtök Márk

Varga Mihály: A kkv-k exportját kell idén segíteni

Az év kiemelt feladatának nevezte Varga Mihály a magyar kis- és középvállalatok exportnövekedésének elősegítését a tárca által szervezett, Külpiaci Értekezlet nyitóelőadásában, hétfőn.

A nemzetgazdasági miniszter a szakdiplomatákból álló közönségnek elmondta: 2012-ben a kivitelnek csak 11 százalékát adták a kkv-k, jóllehet a foglalkoztatásban kétharmados súllyal bírnak. Állami és uniós támogatással, diplomáciai tevékenységgel kell ezeket a vállalkozásokat segíteni, hogy az exporton belül nagyobb súlyuk legyen - tette hozzá.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy a kivitel még a 3-5 évvel ezelőtti szerkezetet tükrözi. Az elmúlt években azonban olyan előkészítő munka zajlott, hogy a "nyugati tartás, keleti nyitás" stratégiának megfelelően változzon az export iránya.
A külgazdasági stratégia legfontosabb célkitűzései között említette a politikus az export teljesítményének javítását, a kiviteli szerkezet kiegyensúlyozottabbá tételét, a kkv-k nemzetköziesedését, a külső egyensúly javítását, illetve a külföldi befektetések ösztönzését.

Emlékeztetett: a kormány célkitűzése, hogy 2020-ig optimista forgatóköny szerint kétszeresére, szerényebb várakozások szerint másfélszeresére nőjön a magyar kivitel.

Varga Mihály előadásában kitért arra is, hogy szerinte 2013-nak a növekedés évének kell lenie. "Az első félévi adatok jelzik, hogy a konszolidáció két éve után reális esélyünk van arra, hogy idén a kissé pesszimista prognózisoknál nagyobb mértékű növekedés legyen" - fogalmazott.

A 80 milliárd eurós magyarországi kivitel háromnegyede továbbra is az Európai Unióba kerül, ám pozitív tény, hogy az unió régi tagállamai közül egyre ikább az új tagállamok felé tevődik át a hangsúly - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a küldöttek legfontosabb feladatának a reális országkép bemutatását, a működőtőke-beáramlás segítését és a piacszerzést nevezte.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár az értekezleten arra hívta fel a figyelmet, hogy a külpolitika a válság hatására átalakult: sokkal dinamikusabbá vált, és immár sokkal inkább a belpolitika része. A külpolitikai gondolkodás központjában sokkal inkább a gazdasági törekvéseknek, a gazdasági önérdek érvényesítésének kell állnia.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a bakui, asztanai és moszkvai kereskedőházak megnyitása után az év második felében Rijádban és Pekingben nyílik új kereskedőház. Szijjártó Péter elmondta: 2014-ben a Magreb országaiban, 2015-ben pedig a dél-amerikai térségben nyílhatnak ilyen intézmények.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×