Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb információk a soltvadkerti takarékszövetkezet ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb információk derültek ki a 2012 júniusában csődöt mondott Soltvadkerti takarékszövetkezet ügyében. Kerényi János, a Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja bejelentette: fedezetelvonás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést egy magánszemély, mert a soltvadkerti takarékszövetkezettől a végelszámolás megkezdése előtt mintegy 4 milliárd forint jó hitel került át hat takarékszövetkezethez.

Kiderült, hogy a végelszámolás megkezdése előtt egy évvel hat takarékszövetkezet, az Észak Tolna Megyei Takarékszövetkezet, a Mecsekvidéke Takarékszövetkezet, az Örkényi Takarékszövetkezet, a Pilisvörösvár és Vidéke Takarékszövetkezet, a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet, illetve a Tisza Takarékszövetkezet elnök-igazgatója tagja volt a soltvadkerti takarékszövetkezet igazgatótanácsának. A TAKIVA intézményvédelmi alaphoz tartozó takarékszövetkezetekhez a végelszámolás folyamán mintegy 4 milliárd forint értékű jó hitelt került át engedményezési megállapodással - mondta a Bács-Kiskun megyei kormányhivatal megbízottja.

Kerényi János hozzátette: a feljelentést az indokolja, hogy a soltvadkerti takarékszövetkezettől elvont 4 milliárd forinttal csökkent a felszámolói vagyon, így a betétesek, vagy részjegyesek, közöttük például az állam, ennyivel kevesebb pénzhez juthat hozzá, miközben az adott takarékszövetkezetek másoknál előnyösebb helyzetbe kerültek.

Az adatok szerint a Soltvadkerti Takarékszövetkezetnél 39 milliárd forint betétállomány volt elhelyezve, 37 milliárd forintos hitelállomány és 2,5 milliárd forintos tulajdonosi részjegy mellett. A nem végleges adatok szerint 17 milliárd forint szinte behajthatatlan, rossz hitelkihelyezés történt. Az Országos Betétbiztosítási Alap eddig mintegy 32 milliárd forintot fizetett ki a Soltvadkerti Takarékszövetkezet százezer euró alatti betéteseinek.