Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyengült a forint péntek délelőtt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kissé gyengítette a forintot pénteken délelőtt a várakozásoknál nagyobb visszaesést mutató májusi ipari termelési adat.

Májusban az egy évvel korábbihoz képest 2,1 százalékkal, az előző havihoz képest 1,3 százalékkal csökkent az ipari termelés Magyarországon a KSH pénteki közlése szerint.

Az euró jegyzése a kora reggeli, az előző estivel gyakorlatilag megegyező 293,45 forintról 294 forint fölé emelkedett. Tíz óra után a jegyzés 294,16 forinton állt.

A svájci frank árfolyama péntek délelőtt az előző esti 237,18 forintról 238,05 forintra, a dolláré 227,05 forintról 228,21 forintra, a japán jené pedig 2,2680 forintról 2,2765 forintra emelkedett.

A forint jegyzése a héten stabil volt, a hét eleje óta a 294-es eurójegyzés mintegy két forint széles környezetében ingadozott. Az elmúlt héten a forint a hét eleji 300-as eurójegyzésről péntekre 295-re erősödött. A mostani héten kialakult forintárfolyam megfelel a bő két héttel ezelőtti, Fed-bejelentés előtti szintnek. A Fed akkori közleménye gazdaságösztönző célú, a pénzügyi rendszer számára bő dollárlikviditást biztosító havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjának fokozatos kivezetéséről nagy árfolyamesést idézett elő a feltörekvő piaci, valamint kelet-európai régiós devizák körében.

Az euró tovább gyengült pénteken az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki bejelentésére a kamatlábak huzamos ideig történő alacsonyan tartásáról. Az euró árfolyama a csütörtöki EKB-kamatdöntés bejelentése előtti 1,30 dollárról péntek délelőttre 1,29 dollár alá csökkent.

Kereskedők pénteken már nem várnak jelentősebb árfolyammozgást a devizapiacokon, de a portugál kormányválság fejleményei, a görög segélycsomag körüli huzavona, továbbá a délután esedékes amerikai foglalkoztatottsági adatok még befolyásolhatják a befektetői hangulatot.

A régiós devizák árfolyama pénteken csekély mértékben, vegyesen változott. Az euróval szemben a lengyel zloty 0,15 százalékkal, a román lej 0,05 százalékkal gyengült, a cseh korona 0,14 százalékkal erősödött. Az eurót délelőtt tíz óra után 4,2791 zloty, 4,4373 lej és 25,8322 cseh korona árfolyamon jegyezték.