Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Devizahitelek - Jót tett az OTP árfolyamának a Kúria döntése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szárnyal az OTP árfolyama, amióta kiderült, hogy a Kúria döntése szerint érvényes az OTP Bank ügyfele által vitatott devizahitel-szerződés, de az árfolyamrés egy százalék, plusz-mínusz fél százalék lehet. A Kúria negyed három körül hozta nyilvánosságra ítéletét.

A bankpapír árfolyama fél három előtt indult emelkedésnek, 14.30-kor 4750 forint volt az árfolyam, 3,26 százalékos erősödés után, 14.50-re pedig már 4790 forintnál járt, 4,35 százalékkal emelkedett.

A Kúria csütörtökön hirdetett ítéletet abban a felülvizsgálati eljárásban, amelyben egy devizahitelesnek az OTP Bank ellen indított ügyét tárgyalta.

A felperes keresete szerint, mivel az átváltás költségét tételesen nem tüntette fel a bank a vele kötött szerződésben, holott ez a költség is szorosan a szerződésben rögzített kölcsönügylethez tartozik, a szerződés semmis.

Tavaly áprilisban az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság elutasította a keresetet, decemberben másodfokon a Fővárosi Törvényszék azonban jogerősen igazat adott az adós magánszemélynek: közbenső ítéletében kimondta a hitelszerződés semmisségét és új első fokú eljárásra utasított az összegszerűség megállapítása érdekében.

A másodfokú bíróság indoklásában többek között azzal érvelt: a fogyasztó védelme érdekében szükséges, hogy minden adat a rendelkezésére álljon, ami ahhoz kell, hogy el tudja dönteni, képes-e a szerződésszerű teljesítésre. A törvényszék döntésének hatályon kívül helyezése érdekében fordult a Kúriához felülvizsgálati kérelemmel a bank.