eur:
395.62
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A mezőgazdasági erőgépek és vontatmányuk után nem kell útdíjat fizetni

Nem kell útdíjat fizetni a mezőgazdasági erőgépek és vontatmányuk után - közölte Kibédi-Varga Lajos, az e-útdíj szakmai projektszóvivője.

A közlemény ismerteti: július 1-jén elindult a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer. A HU-GO elnevezésű új rendszer a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművekre (például vontató, nyerges vontató, illetve az ilyen gépjárműből és az általa vontatott pótkocsiból, félpótkocsiból álló járműszerelvény) vonatkozik. A 36/2007. GKM rendelet 6. § (4) bekezdése alapján nem kell díjat fizetni a mezőgazdasági erőgépek (például traktor, kombájn) és vontatmányuk után.

Az e-útdíj rendszer a hazai közúthálózat 6513 kilométer hosszú szakaszait érinti. A díjköteles autópályák, autóutak, valamint egy, kettő és három számjeggyel jelölt számozott országos közutak elemi díjköteles szakaszait az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról szóló 25/2013. (V.31.) NFM rendelet melléklete tartalmazza, mely elérhető a www.hu-go.hu oldalon. A jogszabályok alapján tehergépjárművek a nem díjasított mellékúthálózatot csak célforgalomra vehetik igénybe. A települések lakott területen belüli útszakaszai díjmentesek - tartalmazza a közlemény.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×