Inforádió

Meghallgatom Élő adás

E-útdíj - Folyamatos forgalom a határátkelőkön

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hétfői nehézségek után kedden már rendben működött az e-útdíj rendszer, és a határátkelőkön is folyamatos a forgalom. Erről az e-útdíj szakmai projektszóvivője a röszkei autópálya-határátkelőn kedden tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

Kibédi-Varga Lajos hangsúlyozta: a problémák megoldódtak, a fogalom, zavartalan. "Minden nagy rendszer indulása okozhat nehézségeket, emellett az informatikai rendszert egy külső támadás érte, amit az informatikusok sikeresen elhárítottak. Emiatt tegnap voltak kisebb üzemszünetek, azóta azonban stabilizálódott a helyzet, és beállt az üzemszerű működés" - mondta.

A legfrissebb adatok szerint a forgalmi fennakadások megszűntek a határállomásokon is, ahol hétfő reggelre több kilométeres sorokban torlódtak fel a belépésre érkező kamionok. Kedden az értékesítési pontokon és az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban meg lehet vásárolni a viszonylati jegyeket, fedélzeti eszközzel történő önbevalláshoz pedig fel lehet tölteni a folyószámla egyenleget - tette hozzá.

Az illetékes szóvivő elmondta: jelenlegi adataik szerint 17 900 regisztrált ügyfelük van. Emellett 68 500 járművet és 10 600 fedélzeti eszközt rögzítettek rendszerükbe eddig.

Röszkén a sajtótájékoztatóval egy időben több segítő is dolgozott a határátkelőn. A kamionosok tőlük kaphatnak információkat az útdíjjal kapcsolatban.

Az egyik szerb kamionos az MTI-nek azt mondta, érthető az útdíj bevezetése, és jó, hogy vannak segítők a határátkelőn, akik tájékoztatják az utazókat, de talán több ember kellene, aki a kamionosok anyanyelvén tudna információval szolgálni.

Egy magyar kamionos, Kovács Tamás arról beszélt: még nem tudja, hogyan működik pontosan a rendszer, de sokan a némethez hasonlítják. Ha azonban megismerik a működését, nem lehet probléma. Tudomása szerint egy Röszke-Hegyeshalom út mintegy 30 ezer forintba kerül. Szerinte a tranzitforgalomra ez hatással lehet, hiszen azoknak, akik eddig átutazásra - akár kis kerülővel is - használták a magyar utakat, már nem fogja megérni erre jönni, hiszen nem lesz olcsóbb a környező országoknál.

A mintegy 6500 kilométernyi magyarországi úthálózaton érvényes elektronikus fizetési rendszerben a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek után kell a megtett úttal arányos díjat fizetni július 1-jétől.

Az OTP-n keresztül fizethető bankkártyával az útdíj

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. zárt tenderén, egyetlen ajánlattevőként, az OTP Bank nyerte el az e-útdíj on-line bankkártyás fizetéshez szükséges banki szolgáltatás végzését. A június 10-én született döntés eredménye a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A szolgáltatás ellenértéke nettó 210,4 millió forint, megegyezik az ajánlatkérő által becsült összeggel. Az OTP-től származó információ szerint a díj egy évre szól, és ebből kell fizetni a bankközi díjakat is.

A mostani tendert megelőzően a múlt év szeptemberében ugyanerre a szolgáltatásra már indítottak közbeszerzést, amely rendben le is zajlott, de a december végi szerződéskötés előtt az akkori nyertes visszalépett.

A mostani hirdetményben szerepel az, hogy egy februári kormányhatározat alapján az ÁAK jár el az állam nevében az e-útdíj rendszerhez szükséges eszközök és kapcsolódó szolgáltatások beszerzésekor. Ezekre a beszerzésekre a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályait kell alkalmazni.

Az ÁAK úgy nyilatkozott, hogy az e-útdíj rendszerben használt szoftverhez jelenleg csak az OTP Banknak van interfésze. Másik bank felé, az interfész kidolgozása minimálisan négy hónapot vett volna igénybe, így nem lehetett volna biztosítani a július 1-jei indulást.