eur:
393.47
usd:
366.89
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Milliós árverések Tokaj-Hegyalján

Húsz millió forint feletti összegben ütöttek le egyes tételeket az első Tokaji Borárverésen.

A sárospataki vár lovagtermében tartott első, hordós tételeket kínáló árverés 22 tokaji bortételének 60 százaléka elkelt, közülük több, szenvedélyes licitek végén. A rekorder a Tokaj Hétszőlő 2010-es 6 puttonyos aszúja lett: 2.800.000 forintos kikiáltási áráról indulva végül 4.200.000 forinton kelt el.

A borokat vakkóstoló keretében ízlelgethették a vevők az árverés előtt, a Tokaji Borlovagrend hagyományos mintára készült három literes palackjaiból. A legnevesebb termelők 22 egyedi tétele került kalapács alá, mindegyikük egy gönci hordónyi, tehát 136 liternyi mennyiségben. A borok olyan, ez alkalomra kiválasztott csúcstételek voltak, melyek javarészt még hordóban érnek, kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak, kizárólag az árverésen voltak hozzáférhetőek. A megvásárolt borokat, termelőik legkésőbb a következő árverésig lepalackozzák és szállítják újdonsült tulajdonosaiknak - olvasható a borlovagrend közleményében.

Egy Michelin-csillagos étterem, az Onyx vásárolta meg a Demetervin Furmintját és a Kikelet Hárslevelűjét, borboltokhoz kerültek a Szent Benedek, a Royal és a Szepsy pincészetek kifejezetten az árverésre tartogatott borkülönlegességei. Magyar borrajongók álltak össze vásárlói csoportokká, így keltek el a Füleky-, Szent Tamás-, illetve Budaházy borok. A termelők hűséges, régi vevőié lett a Disznókő- és a Barta-bor.

Több ismert külföldi gyűjtő licitált a különleges tételekre a teremben és telefonon is. Így keltek el Samuel Tinon borai, és az árverés legdrágább tétele, a Hétszőlő 6 puttonyos aszúja. A bortételek vásárlói nem csupán egyedülálló tokajik birtokába jutottak, de hozzájárultak a régió világörökségi kultúrtájának megőrzéséhez és fejlődéséhez is. Az UNESCO 2002-ben ismerte el Tokaj-Hegyalját az emberiség egyetemes öröksége részeként.

A Royal Tokaj válogatott furmintja 700 ezerről egymillióra ment fel, Samuel Tinon szamorodnija a 2 milliós induló árról 3 millióra emelkedett, Szepsy István Nyulászó Furmintja pedig másfél millió forintig szárnyalt a licit során.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×