eur:
393.82
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ezt kapjuk május elsejére

Bár biztosan sokan vágynának rá a nyárias időjárásban, a május elsejei ünnepnaphoz nem kapcsolódik hétvége, így mindössze 1 nap szünet lesz, majd folytathatjuk a munkát. Az ünnepnapokat tekintve Magyarország az európai középmezőnyben van a maga 10 napjával.

A munkatörvénykönyve úgy rendelkezik: a foglalkoztatásért felelős miniszter évenként meghatározhatja, hogy a munkaszüneti napok környékén milyen munkarend legyen, arról dönt, hogy átcsoportosítható-e az adott munkanap, azaz lesz-e hosszú, 3, vagy 4 napos hétvége, vagy sem - mondta a PWC-hez tartozó ügyvédi iroda tagja. Szűcs László hozzátette: két korlát van, vasárnapra nem lehet munkanapot tenni, és egy hónapon belül le kell dolgozni az átcsoportosított munkanapot.

Bár az ünnepnapok nem mindig esnek hétfőre, vagy péntekre, jellemzően akkor van hosszú hétvége, ha a hivatalos munkaszüneti nap a hétvégéhez van közel, azaz például csütörtökön, vagy kedden. Ugyanakkor az ilyen munkanap átcsoportosítás másutt Európában alig-alig jellemző - mondta Szűcs László. Hozzátette: "a multinacionális cégek vezetői értetlenkedve nézik az egészet, főleg termelőüzemeknél, nem értik, miért van ez, nyugat-európai országokban nem szokták alkalmazni"

Az ünnepnapokat tekintve Magyarország az európai középmezőnyben van a maga 10 napjával, a németeknél, az osztrákoknál, de Angliában is hasonló a munkaszüneti napok száma, az egyik legtöbb Portugáliában van, 16 ünnepnap, Romániában viszont csak 8. A mostani május elseje pedig itthon is hasonló lesz az európaihoz, egy nap szünetet kapunk, majd folytathatjuk a munkát.

A munka ünnepéről itt talál információkat, az 1948-as május 1-ről szóló filmhíradó pedig itt látható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×